Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

V Čechách sa povodňová situácia zhoršuje: Evakuovali prvých ľudí!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA – Stav ohrozenia vyhlásili dnes popoludní na rieke Kamenici v Srbskej Kamenici v okolí Děčína na severozápade ČR, na rieke Radbuza v Stankove a opätovne aj na rieke Klabava v Novej Huti, ktorú však pred vodnými masami chráni protipovodňový val, ako aj v Hrádku. Tretí povodňový stupeň platí tiež na toku Bystrá v Benešove nad Ploučnicou na Děčínsku, kde už preventívne evakuovali prvých ľudí.

 

Informuje o tom internetový server Novinky.cz a spravodajská televízia ČT24. Podľa slov Jana Bláhu z plzenskej pobočky Povodia Vltavy nie je perspektíva priveľmi dobrá. Očakáva sa, že na tretí stupeň sa dostanú aj rieky Úhlava a Úslava. Výška materiálnych škôd bude podmienená dĺžkou a intenzitou zrážok. Opakovanie katastrofálnych záplav z leta 2002 však údajne nehrozí.

Druhý stupeň povodňovej aktivity hlásia z Mandavy pri Varnsdorfe, z vodnej nádrže Skalka na rieke Ohře pri západočeskom Chebe, ako aj z rieky Berounky pri Beroune, Zbečne a Bílej hore. Množia sa zasadania povodňových komisií. Podľa Českého hydrometeorologického ústavu totiž tretí stupeň dosiahnu v nasledujúcich hodinách viaceré ďalšie toky. Nové prognózy budú známe okolo 20.00 hod.

Extrémne riziko povodní hrozí v štyroch krajoch ČR. Tamojší meteorológovia vyhlásili dnes v tomto duchu varovanie pred záplavami v Plzenskom, Karlovarskom, Libereckom a Ústeckom kraji. Vzhľadom na prognózu, v zmysle ktorej bude víkend na väčšine územia ČR daždivý, sa ráta so zvyšovaním hladiny riek na značnej časti územia krajiny.

Povodňová pohotovosť sa predpokladá v Stredočeskom a Juhočeskom kraji, povodňová bdelosť, teda prvý stupeň, očakávajú v Královohradeckom kraji a Prahe. V centre českej metropoly, na ktorej území už v piatok prijali isté preventívne opatrenia, sa dnes o 19.00 hod zastavila lodná doprava. Stop bude platiť v úseku od Palackého mostu po Holešovice. Ráta sa aj s postavením protipovodňových zábran vo viacerých lokalitách.

V Nemecku čakajú na masívny nárast hladiny Dunaja

Na juhu a východe Nemecka vyhlásili varovania pred ďalšími povodňami po tom, ako viaceré jej oblasti zasiahla vlna dlhotrvajúcich zrážok. Voda stúpa na riekach Rýn, Dunaj aj Neckar. V posledných dňoch si tam záplavy vyžiadali najmenej dve obete.

Meteorológovia predpokladajú, že víkend by sa mal niesť v znamení búrok. Nemecká tlačová agentúra DPA informovala, že úrady v bavorskom meste Pasov (Passau) sa pripravujú na masívny nárast hladiny Dunaja. Podobné varovania vydali aj v susednom Rakúsku a vo Švajčiarsku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu