Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Hladina Dunaja stále stúpa: Na Slovensku vyhlásili výstrahu 2. stupňa

Čiastočne zatopený je priestor pod hradom Devín v Bratislave na sútoku riek Morava a Dunaj. Zobraziť galériu (9)
Čiastočne zatopený je priestor pod hradom Devín v Bratislave na sútoku riek Morava a Dunaj. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Pod Devínom a pri Botanickej záhrade na Karloveskom ramene Dunaja v Bratislave sa už osadzujú protipovodňové zábrany. Hladiny Dunaja a Moravy totiž aj naďalej stúpajú. V Devíne sa chystajú vyhlásiť krízovú situáciu.

"Na sútoku Dunaja a Moravy sa vylieva voda, pamätník je zatopený," opísala situáciu starostka mestskej časti Bratislavy-Devín Ľubica Kolková. Na hrad sa podľa jej slov dostať dá. Vodohospodársky podnik robí tieto preventívne opatrenia, aby zabránil prípadným škodám. Okrem Devína a Karloveského ramena má osádzať zábrany aj na Slovanskom nábreží. Urobí tak v pondelok 3. júna. Podľa hovorcu podniku Ľubomíra Krna má hladina Dunaja stúpať aj v priebehu najbližších hodín. Môže nastať prvý, druhý prípadne až tretí stupeň povodňovej aktivity.

Druhý stupeň platí už aj pre Levice a Nové Zámky

V Levickom a Novozámockom okrese sa môžu až do 18:00 ojedinele vyskytovať silné búrky, Slovenský hydrometeorologický ústav preto vydal výstrahu 2. stupňa. S búrkami môžu byť spojené prívalové zrážky s úhrnmi 30 až 50 milimetrov a nárazy vetra môžu dosiahnuť rýchlosť 25 až 35 metrov za sekundu. "Intenzita sprievodných javov je v danom ročnom dobí a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká," uvádza SHMÚ na svojej webstránke. Pri spomínaných búrkach je možný výrazný, prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody a bahna zo svahov, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov).

V ostatných okresoch Nitrianskeho kraja platí výstraha 1. stupňa pred dažďom. Rovnaké varovanie platí pre Banskobystrický kraj, v Trenčianskom kraji pre okresy Bánovce nad Bebravou, Partizánske a Prievidza, v Košickom kraji pre okres Rožňava a v Žilinskom kraji pre okres Turčianske

Situácia môže pretrvávať až do konca týžňa

Vplyvom dažďa, ktorý spadol zo soboty (1. 6.) do dnešného rána, očakávajú meteorológovia vzostup na slovenskom úseku Dunaja už dnes popoludní. Tieto tendencie majú pokračovať aj v ďalších dňoch. "Ďalšie zrážky, ktoré spadli zo soboty (1.6.2013) do dnešného rána (2.6.2013) v úhrnoch od 30 do 80 mm, ojedinele nad 90 mm, spôsobili opätovný výrazný vzostup hladín na Dunaji, čo sa prejavuje aj na našom úseku Dunaja. Vplyvom už spomenutých zrážok očakávame vzostup na slovenskom úseku Dunaja už dnes popoludní, pričom tendencia vzostupu bude pokračovať aj v ďalších dňoch. Je vysoký predpoklad dosiahnutia a prekročenia hodnôt zodpovedajúcich 2. a 3. stupňom povodňovej aktivity, a to na celom slovenskom úseku Dunaja od Devína až po Štúrovo. Táto situácia by mala pretrvávať výhľadovo do konca nasledujúceho týždňa. Vzhľadom k tomu, že hladina Dunaja má v nemeckom a rakúskom povodí stále stúpajúcu tendenciu, je predčasné hovoriť o kulmináciách a časovom ohraničení,“ povedal dnes hydrológ zo Slovenského hydrometeorologického ústavu Peter Smrtník.

Ako ďalej uviedla hydrologička z SHMÚ Katarína Matoková: „Podľa aktuálnych predpovedí zrážok by k ich ustávaniu malo dôjsť až počas nastávajúcej noci. Situáciu budeme naďalej monitorovať, vyhodnocovať a hydrologické predpovede upresňovať. Vzhľadom na túto závažnú situáciu sme vydali hydrologickú výstrahu 2. stupňa pre celý slovenský úsek Dunaja."

Pracovníci odboru hydrologických predpovedí a výstrah SHMÚ už v piatok informovali o predpokladanom výraznom vzostupe vodných hladín na Dunaji. Vplyvom vysokých úhrnov zrážok v povodí Dunaja, a to najmä v alpskej oblasti bol výrazný vzostup vodných hladín v Nemecku a v Rakúsku, pričom hladina Dunaja v bratislavskom Devíne a v Bratislave stúpla od piatka (30.5.2013) do soboty (1.6.2013) o 260 cm. Včera napoludnie dosiahol Dunaj v Bratislave úroveň 1. stupňa povodňovej aktivity, pričom hladina bola do dnešného rána prechodne ustálená.

SHMÚ zvýšil výstrahu na 2. stupeň!

Okresom pozdĺž Dunaja hrozia povodne. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pre ne vydal výstrahu druhého stupňa pred povodňami z trvalých dažďov.Platí pre Bratislavu, Senec, Dunajskú Stredu, Komárno a juh Nových Zámkov. Druhý stupeň výstrahy upozorňuje na jav, ktorý nie je bežný. "Môže ohroziť ľudskú činnosť, spôsobiť škody na majetku a môže sa vyskytovať zriedkavo," upozorňujú hydrometeorológovia na svojej internetovej stránke.

Podľa nej je hladina rieky Dunaj ustálená. V stanici Bratislava dosiahla 661 cm, čo je úroveň zodpovedajúca prvému stupňu povodňovej aktivity.

Čiastočne zatopený je priestor
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)
Čiastočne zatopený je priestor
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu