Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Teroristické varovanie pred finále Ligy majstrov: Islamisti plánovali bombový útok!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: mrconservative.com, SITA)

BERLÍN – Nemecká polícia pred dnešným finále Ligy majstrov vydala varovanie pred možným teroristickým útokom na verejných zhromaždeniach futbalových fanúšikov, ktorí budú večer po celej krajine na veľkoplošných obrazovkách zápas sledovať. Informoval o tom server Spiegel Online. Minister vnútra Hans-Peter Friedrich uviedol, že hrozba nemá konkrétnu podobu, polícia ale napriek tomu výrazne sprísnila bezpečnostné opatrenia. Varovanie do Berlína údajne dorazilo od ruskej tajnej služby FSB.

Varovanie pred možným teroristickým útokom odovzdal v piatok ministerstvu vnútra šéf Spolkového kriminálneho úradu (BKA) Jörg Ziercke, podľa ktorého je hrozba útoku spojená s islamistami. Tí vraj plánujú bombový útok. Ziercke preto na tajnej schôdzke informoval zástupcu spolkového ministerstva vnútra a ministerstiev v jednotlivých spolkových krajinách.

"Nemecko stojí už dlhší čas na muške medzinárodného terorizmu. Teraz ale nemáme žiadne náznaky týkajúce sa plánov alebo cieľov útoku," citovala ministra vnútra agentúra DPA. Nemecká stanica SWR uviedla, že varovanie pred terorizmom prišlo do Berlína od ruskej tajnej služby FSB. Nebolo vraj ale konkrétne a nesúviselo s dnešným finále futbalovej Ligy majstrov. FSB však menovala konkrétnu osobu podozrivú z terorizmu a Spolkový kriminálny úrad (BKA) ju už údajne identifikoval.

Agentúra DPA upozorňuje, že podobné varovania v minulosti často vyšli na prázdno. Berlín však vzal správu z Moskvy vážne, a to najmä v súvislosti s nedávnym útokom na bostonský maratón, pri ktorom zomreli traja ľudia. Ruská kontrarozviedka totiž americké úrady upozorňovala na podozrivé aktivity jedného z údajných bostonských atentátnikov Tamerlána Carnajeva. Americká strana však nakoniec dospela k záveru, že tento muž nepredstavuje vážne nebezpečenstvo.

Nemecká polícia plánuje nasadiť všetky prostriedky, aby zvýšila bezpečnosť, a to najmä na miestach, kde sa kvôli večernému futbalovému zápasu zíde väčšie množstvo ľudí. Divákom chce pri vstupe do areálov s veľkoplošnými obrazovkami prezerať tašky, aby vylúčila možnosť, že niekto do davu prednesie výbušninu.

Nemecké futbalové finále medzi Bayernom Mníchov a Borussiou Dortmund, ktoré sa odohrá na londýnskom štadióne vo Wembley, budú mať Nemci možnosť sledovať nielen v televízii, ale aj pri nespočetných verejných prenosoch. Najviac ľudí sa zrejme zíde v Dortmunde, Mníchove a Berlíne.

V Dortmunde sa 18.000 divákov zíde pod strechou dvoch vestfálskych športových hál a ďalších odhadom 45.000 zaplaví námestie pred radnicou. Bayern svojim fanúšikom ponúkol možnosť sledovať zápas na domácom štadióne Allianz Arena, kapacita 66.000 miest je už vypredaná. Ďalšie desaťtisíce fanúšikov vyjdú do ulíc v Berlíne, kde je prichystané premietanie na tradičnom mieste blízko Brandenburskej brány v centre mesta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu