Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Irán varuje pred nebezpečným krokom: Zvýši sa hrozba terorizmu v EÚ!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

TEHERÁN – Iránske ministerstvo zahraničných vecí dnes označilo za unáhlený a nebezpečný krok "rozhodnutie EÚ o zrušení embarga na dovoz zbraní radikálom pôsobiacim vo vnútri Sýrie".

Po zdĺhavých rokovaniach ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok v Bruseli rozhodli ponechať v platnosti sankcie voči Sýrii, pokiaľ ide o reštrikcie v obchodnej a finančnej oblasti. Výnimkou sú dodávky zbraní pre potreby sýrskej opozície. Agentúra IRNA s odvolaním sa na dnešné vyhlásenie hovorcu iránskeho rezortu diplomacie v súvislosti s tým zdôraznila, že ide o nebezpečný krok, pretože vďaka nemu sa sýrski teroristi o niekoľko tisíc kilometrov priblížia k hraniciam EÚ.

Hovorca iránskeho rezortu diplomacie Abbás Arakči spresnil, že zrušenie zbrojného embarga povedie k nárastu ohrozenia Európy teroristickými útokmi. Nadôvažok - ako zdôraznil hovorca - zrušenie zbrojného embarga len skomplikuje situáciu v Sýrii a bude prekážkou pre medzinárodné úsilie zamerané na nájdenie politického riešenia krízy v Sýrii. "V čase, keď rôzne sýrske opozičné skupiny prejavujú ochotu zúčastniť sa na (pripravovanej medzinárodnej) schôdzke v Ženeve, ktorej cieľom je nájsť politické riešenie (nepokojov v Sýrii), sú podobné opatrenia nebezpečné a podkopávajú diplomatické úsilie," uviedol hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí.

Na zvolaní medzinárodnej konferencie o Sýrii sa 7. mája v Moskve dohodli ministri zahraničných vecí USA a Ruska, John Kerry a Sergej Lavrov. Konferencia nadviaže na schôdzku, ktorá sa uskutočnila pred rokom v Ženeve. Pripravovaná konferencia by sa mala konať v júni a jej dejiskom bude znova Ženeva. Hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí uviedol, že krízu v Sýrii možno riešiť len politicky a potvrdil pripravenosť svojej krajiny prispieť k vyriešeniu situácie touto cestou.

Pripomenul, že v Teheráne sa v stredu uskutoční stretnutie zástupcov 40 krajín združených v zoskupení Priatelia Sýrie, ktorí sa budú tiež snažiť nájsť politické riešenie patovej situácie v Sýrii. Mottom schôdzky bude "Politickým riešením k regionálnej stabilite". Podľa Iránu by sa nastávajúca ženevská schôdzka o Sýrii mala konať za účasti všetkých strán, ktoré môžu pomôcť vyriešiť krízu v tejto arabskej krajine. 

Irán opakovane zdôrazňuje svoj nesúhlas s akoukoľvek zahraničnou intervenciou do vnútorných záležitostí Sýrie, pričom zdôrazňuje, že kľúčom k riešeniu je dialóg, národné zmierenie a slobodné voľby. Rusko - ako dnes uviedol námestník ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov - je rozčarované rozhodnutím Európskej únie o zrušení embarga na dovoz zbraní do Sýrie. Dodal, že to poškodilo perspektívu zvolania medzinárodnej konferencie o budúcnosti Sýrie.

Riabkov dnes v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Hlas Ruska spresnil, že krajiny organizujúce konferenciu okrem iného narážajú i na spory ohľadom pozvaných účastníkov: USA sa napríklad usilujú zabrániť účasti Iránu a Rusko sa domnieva, že hovoriť o ďalšom usporiadaní v Sýrie nie je možné bez prítomnosti zástupcov Saudskej Arábie, Egypta a Iránu.

Postoj americkej diplomacie k účasti Iránu označil Riabkov za nesprávny - už vzhľadom na to, aký vplyv má teheránsky režim na situáciu v Sýrii i v celom priľahlom regióne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu