Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Prebudenie sopky Mayon: Chrlila obrovské balvany, usmrtila štyroch horolezcov

Sopka Mayon Zobraziť galériu (7)
Sopka Mayon (Zdroj: SITA)

MANILA - Štyria horolezci zahynuli dnes po tom, ako sa sopka Mayon, jedna z najaktívnejších na Filipínach, po troch rokoch nečinnosti prebudila a vychrlila veľké balvany a popol. Ďalší ľudia ostali uväznení neďaleko krátera, informovala s odvolaním sa na miestne úrady tlačová agentúra AP.

K sopke ležiacej v stredných Filipínach vyslali záchranné tímy hľadať štyroch horolezcov a horských vodcov uväznených po miernej raňajšej erupcii, uviedol guvernér provincie Albay, Joey Salceda. Sopka bola dopoludnia miestneho času tichá a mraky nad ňou sa rozplynuli.

Štyroch horolezcov, ktorí zahynuli, zasiahli balvany "veľké ako obývačka", uviedol vodca Kenneth Jesalva pre televíziu ABS-CBN v telefonáte zo základného tábora. Ďalší muž utrpel veľmi vážne zranenia. V skupine bolo celkovo päť cudzincov a traja filipínski horskí vodcovia.

Jeden zo zabitých bol Filipínec, zatiaľ však nebolo známe, odkiaľ pochádzali zahraniční horolezci. Z hory ležiacej 340 kilometrov juhovýchodne od Manily dosiaľ neodviezli žiadne telá.

Vedúci Filipínskeho vulkanologického ústavu Renato Solidum uviedol, že dnešná erupcia bola normálna pre sopku Mayon, ktorá vybuchla asi 40-krát za posledných 400 rokov.

V roku 2010 presunuli tisíce obyvateľov do dočasných prístreší, keď Mayon vychrlil popol do osemkilometrového okolia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu