Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Veľvyslanec SR vo Vatikáne: František je bezprostrednejší ako Benedikt

Pápež František
Pápež František (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Svojou výzvou, aby sa svet viac zaoberal chudobou, chcel pápež František upozorniť na chudobu materiálnu aj duchovnú. Je tak dvojnásobná šanca, že jeho výzva bude mať pozitívny účinok, a to aj vďaka tomu, že oproti svojmu predchodcovi je pápež František podstatne komunikatívnejší a bezprostrednejší.

Povedal to dnes veľvyslanec Slovenskej republiky pri Svätej stolici Jozef Dravecký. Nový pápež prijal dnes veľvyslancov 180 štátov, s ktorými má Vatikán diplomatické vzťahy a v príhovore k nim uviedol, že chce pracovať pre mier a chudobných a budovať mosty medzi ľuďmi. Vyzval tiež na zintenzívnenie dialógu s islamom a ponúkol olivovú ratolesť Číne a ďalším krajinám, ktoré so Svätou stolicou nemajú nadviazané diplomatické vzťahy.

"Pápež František v príhovore diplomatickému zboru zdôraznil, že ako pontifex - čo po latinsky znamená budovateľ mostov - chce budovať mosty medzi ľuďmi aj medzi náboženstvami. Tým, že pritom na prvé miesto dal islam, akoby chcel vyvážiť doterajšie uvádzanie najmä židovského náboženstva ako partnera dialógu," uviedol Dravecký.

Pápež v príhovore, ktorý predniesol v taliančine, opäť vyzval na ochranu chudobných a životného prostredia, keď povedal, že bohaté štáty by mali bojovať proti "duchovnej chudobe našich čias" posilnením spojenia s Bohom.

Upozornil na utrpenie, ktoré ešte stále zažíva mnoho ľudí. Naliehal na diplomatov, aby pomohli náboženstvu stať sa stredobodom verejného života a aby podporovali dialóg medzi náboženstvami ako katalyzátor pre úsilie zamerané na budovanie mieru.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu