Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Pápež František: Toto ho čaká počas jeho prvej Veľkej noci v úrade pontifika

Pápež František
Pápež František (Zdroj: SITA)

VATIKÁN - Pápež František tento týždeň absolvuje svoje prvé slávenie veľkonočných sviatkov v najvyššom úrade katolíckej cirkvi. Ako informovala Catholic News Agency, na Zelený štvrtok bude pápež spolu s kardinálmi a rímskym klérom v Bazilike sv. Petra sláviť omšu Missa chrismatis, pri ktorej posvätí oleje používané počas roka pri krstoch, birmovaní a pri pomazaní chorých.

V súlade so svojimi zvykmi z rodnej Argentíny bude omšu na pamiatku Pánovej večere celebrovať vo väznici pre mladistvých, a nie v Bazilike sv. Jána v Lateráne.

Už ako arcibiskup Buenos Aires vtedajší kardinál Jorge Mario Bergoglio zvykol slúžiť omše vo väzniciach, nemocniciach, hospicoch pre chudobných či marginalizovaných ľudí. Tentoraz si vybral mladých zločincov a práve im bude na znak pokánia umývať nohy.

Na Veľký piatok bude pápež viesť poklonu pred Sviatosťou oltárnou, ktorá sa v Bazilike sv. Petra začne o 17.00 h. Potom sa presunie do Kolosea, kde sa o 21.15 h začne Krížová cesta. Rozjímania a modlitby k 14 zastaveniach napísali s pomocou patriarchu maronitskej katolíckej cirkvi kardinála Bišáru Ráího dvaja mladí Libanončania.

Výber autorov bol zámerný: Vatikán si vybral mladých Arabov, aby upriamil pozornosť na utrpenie kresťanov na Blízkom východe a na naliehavosť riešenia ich situácie.

Po skončení Krížovej cesty sa očakáva pápežov krátky príhovor k prítomným a ich požehnanie. Po zotmení na Bielu sobotu bude pápež sláviť prvú z dvoch veľkonočných omší; veľkonočná vigília sa uskutoční v Bazilike sv. Petra. V rámci obradu svetla pápež v átriu baziliky požehná oheň a za spevu slávnostného veľkonočného hymnu Exultet sa vráti na čele sprievodu so sviecou - paškálom do chrámu.

Počas omše, ktorá sa začne večer o 20.30 h a bude ju koncelebrovať s kardinálmi, udelí František aj sviatosť krstu a prítomní veriaci si obnovia krstné sľuby.

Na Veľkonočnú nedeľu pápež odslúži na Námestí sv. Petra slávnostnú bohoslužbu, zavŕšenú udelením požehnania Urbi et orbi z lodžie Baziliky sv. Petra. Zatiaľ nie je známe, či bude František nasledovať svojich predchodcov a prihovorí sa veriacim vo viac ako 50 jazykoch.

Argentínskeho kardinála Jorgeho Maria Bergoglia zvolilo za 266. pápeža v dejinách konkláve kardinálov 13. marca po tom, ako sa pápež Benedikt XVI. k 28. februáru úradu vzdal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu