Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Pápež František stavia mosty: Intenzívny dialóg s islamom a Čínou

Pápež František
Pápež František (Zdroj: SITA)

VATIKÁN – Pápež František vyzval dnes na zintenzívnenie dialógu s islamom a ponúkol olivovú ratolesť Číne a ďalším krajinám, ktoré so Svätou stolicou nemajú nadviazané diplomatické vzťahy. Informovala o tom agentúra AP.

Nový pápež prijal dnes veľvyslancov 180 štátov, s ktorými má Vatikán diplomatické vzťahy a v príhovore k nim uviedol, že chce pracovať pre mier a chudobných a budovať mosty medzi ľuďmi. Poznamenal, že aj jeho titul "pontifex" znamená - v latinčine - staviteľ mostov.

Pápež v príhovore, ktorý predniesol v taliančine, opäť vyzval na ochranu chudobných a životného prostredia, keď povedal, že bohaté štáty by mali bojovať proti "duchovnej chudobe našich čias" posilnením spojenia s Bohom. Upozornil na utrpenie, ktoré ešte stále zažíva mnoho ľudí. Naliehal na diplomatov, aby pomohli náboženstvu stať sa stredobodom verejného života a aby podporovali medzináboženský dialóg ako katalyzátor pre úsilie zamerané na budovanie mieru.

"V tejto práci (pri budovaní mieru) je rola náboženstva zásadná. Nie je možné stavať mosty medzi ľuďmi, keď zabúdame na Boha," povedal. Súčasne však poznamenal, že to platí aj opačne, lebo "nie je možné nadviazať skutočné spojenie s Bohom, a zabúdať pritom na iných ľudí. Preto je dôležité zintenzívniť dialóg medzi rôznymi náboženstvami, a mám na mysli najmä dialóg s islamom," zdôraznil pápež.

V tejto súvislosti pápež v príhovore k diplomatom vyjadril radosť z toho, že na jeho utorkovej inauguračnej omši vo Vatikáne bolo tak mnoho svetských i cirkevných hodnostárov z moslimského sveta. Podľa jeho slov treba zintenzívniť aj kontakty cirkvi s neveriacimi ľuďmi, aby "rozdiely, ktoré nás rozdeľujú a zraňujú, nikdy neprevážili nad túžbou budovať skutočné priateľské väzby medzi všetkými národmi, napriek ich rozmanitosti".

Podľa agentúry Reuters pápež dodal, že chce začať putovať po krajinách, s ktorými Vatikán ešte nenadviazal diplomatické styky. Počas pontifikátu Františkovho predchodcu, medzičasom emeritného pápeža Benedikta XVI., došlo k zlepšeniu vzťahov s Čínou, ale napätie v nich stále pretrváva. Okrem toho však Benedikt nechtiac vyvolal nevôľu v moslimskom svete, keď v roku 2006 citoval byzantského kresťanského cisára Manuela II. Palaiologosa (1350-1425), ktorý mal povedať, že prorok Mohamed priniesol "veci len zlé a neľudské".

Čína novému pápežovi síce zablahoželala k zvoleniu, ale upozornila, že jej oficiálne vzťahy s Vatikánom budú závisieť od väzieb Svätej stolice na Tchaj-pej a od toho, či Vatikán prestane s aktivitami, ktoré Čína považuje za zasahovanie do svojich vnútorných záležitostí; v prvom rade ide o vymenúvanie biskupov v Číne. Vatikán zasa od Pekingu očakáva prísľub, že nebude obmedzovať náboženskú slobodu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu