Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Van Rompuy zdôvodnil, prečo si EÚ zaslúži Nobelovu cenu mieru

Van Rompuy
Van Rompuy (Zdroj: SITA)

BRUSEL/OSLO - Predseda Európskej Rady Herman Van Rompuy, ktorý spolu s predsedom Európskej komisie Josém Manuelom Barrosom a predsedom Európskeho parlamentu Martinom Schulzom v utorok prevezme Nobelovu cenu mieru pre Európsku úniu, dnes po príchode do Nobelovho inštitútu v Osle uviedol, prečo si EÚ zaslúži udelenie tejto prestížnej ceny.

"Prišli sme do Osla osláviť to, ako sa Európa z kontinentu vojen premenila na kontinent mieru," povedal na úvod svojho prejavu Van Rompuy.
      
Predseda Európskej rady pripomenul, že kľúčovým momentom v tomto procese bolo, keď sa krátko po druhej svetovej vojne dovtedy znepriatelené krajiny rozhodli zmeniť tok histórie a stali sa partnermi. A pozvali aj ostatné európske krajiny, aby sa pridali k tomuto partnerstvu.
      
"Vtedy bol úspech takéhoto projektu veľmi nepravdepodobný. Dnes sme však silnou úniou s 27 členmi a čoskoro nás bude viac. Je to dôkaz politickej vôle a predstavivosti," zdôraznil Van Rompuy.
      
Belgický štátnik, ktorému médiá udeľujú funkciu "prezident EÚ," však v Osle upozornil na skutočnosť, že získanie Nobelovej ceny mieru EÚ nevníma iba ako zásluhu za pokroky dosiahnuté v minulosti, ale aj ako výzvu za neúnavné budovanie spoločnej Európy. Van Rompuy v tejto súvislosti spomenul, že na slávnostný ceremoniál do Osla boli pozvaní nielen štátnici členský krajín EÚ, ale aj predstavitelia najmladšej európskej generácie.
      
Ide o štyroch víťazov celoeurópskej súťaže v maľovaní a tvorbe krátkych textov na motívy európskej mierovej integrácie pre deti a mladých ľudí vo veku od 6 do 24 rokov.
      
"Jeden z týchto víťazov je z Malty. Je tu, v tejto miestnosti s nami. Jeho odkaz je viac ako výstižný pre dejiny EÚ," zdôraznil Van Rompuy. A vzápätí prečítal odkaz maltského žiaka s nasledovným znením: "Moji starí rodičia mohli hovoriť, že je to iba sen. Moji rodičia, mohli hovoriť, že je to dlhý proces. A ja hovorím, že je to moja každodenná realita."
      
Van Rompuy na záver ubezpečil, že aj napriek tomu, že EÚ momentálne prechádza cez zložité obdobie, jej predstavitelia sa spoločnými silami pokúšajú prekonať problémy a vyjadril nádej, že po ukončení súčasnej ekonomickej recesie štáty EÚ budú silnejšie ako kedykoľvek predtým.
      
"Naše dejiny potvrdzujú, že máme dostatok odvahy a výdrže kráčať vpred v duchu zodpovednosti a solidarity. A chceme, aby sa Európa opäť stala symbolom nádeje," uviedol Van Rompuy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu