Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Morbídne umenie: Švéd z ukradnutého popola obetí holokaustu namaľoval obraz!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: GLOBAL24)

ŠTOKHOLM - Obraz, pri ktorého vytvorení použil švédsky výtvarník Carl Michael von Hausswolff popol obetí holokaustu, odcudzený z koncentračného tábora Majdanek, vystavila švédska galéria Lund.

Vedenie pamätného múzea v Majdaneku to označilo za "nepredstaviteľný barbarský čin" a očakáva vyšetrenie kauzy. Martin Bryder, majiteľ švédskej galérie, ktorá to označila za "umeleckú provokáciu", v tom však žiadny morálny problém nevidí. Informovali o tom britská BBC, internetové vydanie izraelského denníka The Jerusalem Post a švédske médiá.

Švédsky výtvarník popol zmiešal s vodou a potom namaľoval sériu sivých pruhov. Carl Michael von Hausswolff na internetovom portáli spomínanej galérie hovorí o popole, ktorý zozbieral počas návštevy Majdaneku v roku 1989. Keďže bol však poznačený zverstvami, ku ktorým došlo v niekdajšom koncentračnom tábore, rozhodol sa ho nepoužiť hneď. Popol ale obsahuje podľa jeho slov energiu, spomienky alebo dušu umučených a zavraždených v priebehu vojnových konfliktov 20. storočia, tak po ňom v roku 2010 siahol.

V Majdaneku pri Lubline na dnešnom území Poľska prišlo o život podľa odhadov 80.000 ľudí, z nich tri štvrtiny tvorili židia. Salomon Schulman, jedna z významných osobností švédskej židovskej komunity, pre švédsku televíziu označil tento druh umenia za extrémne odporný. V lokálnom denníku Sydsvenskan v reakcii na otázku, či sa to vôbec dá považovať za umenie, uviedol: Ktovie, popol môže  pochádzať z mojich predkov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu