Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Japonsko zaplatí za likvidáciu trosiek po cunami vyplavených v USA

Približne 70 percent trosiek sa potopilo
Približne 70 percent trosiek sa potopilo (Zdroj: SITA)

TOKIO/WASHINGTON - Japonská vláda poskytne americkým úradom päť miliónov dolárov ako finančnú kompenzáciu za vyhľadávanie a likvidáciu trosiek po katastrofálnej prívalovej vlne cunami, ktorá vlani v marci zaplavila severovýchodné pobrežie Japonska. Tony zničeného materiálu, ktorý odplavili rozbúrené vlny do Tichého oceánu, sa postupne objavujú na plážach Havajských ostrovov a na západnom pobreží USA.

Japonské ministerstvo zahraničia chce peniaze odovzdať americkému Národnému úradu pre oceány a atmosféru (NOAA), oznámila agentúra AP s odvolaním sa na informácie japonskej vlády. Vlna cunami, vyvolaná mimoriadne silným zemetrasením, spôsobila miliardové hmotné škody a zabila pravdepodobne cez 18.000 ľudí. Pohroma vyvolala katastrofu jadrovej elektrárne vo Fukušime a vynútila si evakuáciu až 100.000 Japoncov.

Prívalové vlny odniesli do mora milióny ton trosiek. Podľa odhadov sa približne 70 percent z nich potopilo na dno Tichého oceánu, ale zvyšok putuje východným smerom k americkému pobrežiu. Podľa NOAA možno očakávať, že trosky sa budú postupne vyplavovať najbližších niekoľko rokov. Japonská pomoc má prispieť k ich vyhľadaniu, vyloveniu a likvidácii.

Medzi troskami sú napríklad veľké plastické nádrže, v ktorých japonskí rybári prepravujú svoj ​​denný výlov, zvyšky lodí alebo prístavných mól, dokov a bójí. Niektoré už zachytili pobrežnej hliadky na Havaji a v štáte Oregon.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu