Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Venezuelský expremiér sa stretol s údajne vážne chorým Fidelom Castrom

Fidel Castro
Fidel Castro (Zdroj: TASR)

HAVANA/CARACAS - Bývalý kubánsky prezident Fidel Castro, ktorý mal utrpieť mozgovú porážku, sa cez víkend ukázal na verejnosti. Dokazovať to má fotografia, ktorá zachytáva 86-ročného Castra s bývalým podpredsedom venezuelskej vlády Elíasom Jauom, informovala v nedeľu agentúra AP.

Na zábere zo soboty 20. októbra je usmievajúci sa Castro so slameným klobúkom na hlave, ktorý sedí v aute s Jauom a niekoľkými ďalšími osobami. Jaua ukázal spravodajcovi agentúry AP okrem tohto aj zábery zo svojho sobotňajšieho päťhodinového stretnutia s Castrom v hoteli Nacional v Havane, kam ho vodca kubánskej revolúcie osobne odprevadil.

Riaditeľka štátneho hotela Yamila Fusterová predtým v nedeľu potvrdila, že Castro hovoril pol hodiny s personálom. Fusterová sa však s ním osobne nestretla. "Povedali mi, že vyzeral dobre. Mal kockovanú košeľu a klobúk," povedala.

Castro, ktorý sa dostal na Kube k moci počas revolúcie v roku 1959, odstúpil z úradu v roku 2006 pre život ohrozujúce zdravotné problémy s črevami. V súčasnosti je prezidentom jeho mladší brat Raúl.

Na verejnosti sa neukázal od konca marca tohto roku a keď svojmu najbližšiemu spojencovi, venezuelskému prezidentovi Hugovi Chávezovi, 7. októbra verejne nezablahoželal k znovuzvoleniu, niektorí sa obávali toho najhoršieho.

Informáciu, že Castro utrpel mozgovú porážku, zverejnili svetové médiá vo štvrtok s odvolaním sa na venezuelského lekára Josého Marquinu, ktorý vlani medializoval správy o Chávezovej rakovine. Podľa neho Castra postihlo masívne krvácanie do mozgu, následkom ktorého má problémy s jedením, hovorením a rozoznávaním ľudí.

Štátne médiá vo Venezuele označili Marquinu, ktorý emigroval, za "šarlatána". Castrova sestra Juanita  uviedla v Miami pre agentúru AP, že správy o mozgovej porážke sa nezakladajú na pravde a sú absurdné. Castrov syn Alex jednému z kubánskych týždenníkov povedal, že jeho otec sa "má dobre, žije si svojím každodenným životom".

Fidel Castro poslal svoj hlas v komunálnych voľbách v zalepenej obálke

Kubánsky revolučný vodca Fidel Castro hlasoval v nedeľu v komunálnych voľbách. Do volebnej miestnosti však neprišiel osobne, ale svoj hlasovací lístok poslal po členovi volebnej komisie. V zalepenej obálke ho potom vhodili do urny vo volebnom obvode číslo 1 na Námestí revolúcie v Havane, informovala ruská agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na kubánske médiá.

Fidel Castro hlasuje v tejto oblasti od roku 1976. Je zaregistrovaný ako volič s poradovým číslom 28. Aj v predchádzajúcich voľbách v apríli 2010 hlasoval v súčasnosti 86-ročný bývalý prezident rovnakým spôsobom. Členovia volebnej komisie chcú takto umožniť splniť svoju občiansku povinnosť i chorým alebo starým občanom, vysvetlili spravodajcovi RIA Novosti.

Podľa ústrednej volebnej komisie má v komunálnych voľbách právo hlasovať asi 8,5 z 11,2 milióna občanov. Hlasovanie prebehlo v pokojnej atmosfére.

Kubánci volili viac ako 14.500 členov v 168 obecných zastupiteľstvách, vybrať si mohli z vyše 32.000 kandidátov. V oblastiach, kde žiadny kandidát nezískal viac ako 50 percent hlasov, sa o týždeň uskutoční druhé kolo.

Zúčastniť sa na komunálnych voľbách sa môžu občania starší ako 16 rokov, ktorí nie sú pozbavení tohto práva súdom kvôli trestnej činnosti, alebo z dôvodu duševnej choroby. Voľby sa konajú každé dva roky podľa ústavy z roku 1976 a jej dodatkov z roku 1996.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu