Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Chávezova strana uspela: Bude kontrolovať 20 z 23 štátov

Chávezova strana uspela vo voľbách
Chávezova strana uspela vo voľbách (Zdroj: SITA)

CARACAS - Socialistická strana venezuelského prezidenta Huga Cháveza získala v nedeľňajších guvernérskych voľbách kontrolu na 20 spomedzi 23 štátov v rámci juhoamerickej krajiny.

V porovnaní so súčasným stavom tak na úkor opozičných síl získala štyri ďalšie štáty, pričom jedným z troch, kde opozícia svoju vedúcu pozíciu obhájila, bol štát Miranda. Na jeho čele tak zostane guvernér Henrique Capriles, ktorý v októbrových prezidentských voľbách neuspel v priamom súboji s Chávezom. Tomu sa však medzitým vrátila rakovina a v súčasnosti sa na Kube zotavuje po náročnej operácii.

Chávez sa pomaly zotavuje z minulotýždňovej operácie, ktorú sám označil za "nevyhnutnú". Išlo už o v poradí štvrtú operáciu, ktorú 58-ročný Chávez absolvoval od objavenia rakoviny v panvovej oblasti v júni 2011. Všetkej liečbe sa venezuelský prezident podrobil na Kube. V júni 2012 verejne ohlásil svoje kompletné uzdravenie ako aj plán kandidovať na prezidenta v októbrových voľbách, v ktorých opäť zvíťazil.

V čase choroby Cháveza zastupuje viceprezident Nicolas Maduro, pričom zloženie novej prezidentskej prísahy je na pláne 10. januára. Ak však odstúpi z funkcie, alebo zomrie, nové prezidentské voľby sa musia konať do 30 dní.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu