Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Severoírsky súd legalizoval adopcie pre homosexuálne páry

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BELFAST - Súd v severoírskej metropole Belfast rozhodol dnes o legalizácií adopcií pre homosexuálne a nemanželské páry. Zrušil tak platnosť zákona o adopciách z roku 1987, ktorý takýmto párom osvojovanie detí neumožňoval. Belfastský sudca dnes rozhodol, že zákon je v rozpore s európskou legislatívou o ochrane súkromia a diskriminácií.

S civilnou žalobou sa na vyšší severoírsky súd obrátila tamojšia komisia pre ľudské práva. Verdikt privítali aktivisti za práva homosexuálov, ako aj severoírsky ľudskoprávny komisár Michael O'Flaherty. Minister zdravotníctva Edwin Poots, ktorý sa hlási ku konzervatívnemu evanjelikálnemu kresťanstvu, už naopak avizoval, že sa voči rozsudku odvolá.

Adopcie pre homosexuálne a nemanželské páry sú už legálne v ostatných častiach Spojeného kráľovstva. Doterajšia severoírska legislatíva však umožňovala osvojovanie detí len pre manželov, ale paradoxne aj pre slobodných jednotlivcov bez ohľadu na ich sexuálnu orientáciu. Civilné partnerstvá osôb rovnakého pohlavia sú v Severnom Írsku legálne od roku 2005.

Podľa stúpencov je dnešný verdikt v záujme osirelých detí, ktorých približne 2500 čaká na adopciu v štátnych detských domovoch.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu