Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Takmer polovica Slovákov suhlasí so zavedením registrovaných partnerstiev

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Takmer polovica Slovákov súhlasí so zavedením inštitútu registrovaného partnerstva, ktorý by po právnej stránke zrovnoprávnil partnerstvá homosexuálov s tradičnými sobášmi mužov so ženami, bez práva na adopciu detí.

Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus pre Iniciatívu Inakosť, ktorá bojuje za práva osôb netradičnej sexuálnej orientácie. Z 1026 opýtaných sa za jednoznačnú podporu registrovaných partnerstiev postavilo deväť percent. Ďalších 38 percent respondentov s takouto zmenou "skôr súhlasí". Opačný názor zastáva 38 percent Slovákov, z toho definitívny nesúhlas vyslovilo 23 percent. Ďalších 15 percent ľudí na otázku nevedelo odpovedať.

Výsledky prieskumu tiež ukázali, že Slováci sú v tejto otázke s odstupom času tolerantnejší. Ešte v roku 2008 jednoznačnú alebo relatívnu podporu registrovaným partnerstvám vyjadrovalo 42 percent proti 45 percentám s opačným názorom. Najväčší posun bol pritom zaznamenaný v skupinách skôr nesúhlasím (klesajúci trend) alebo skôr súhlasím (narastajúci trend).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu