Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Posledné dni muža bez srdca: Lekári už vedia, na čo Jakub (†38) zomrel!

Stav Jakuba sa v posledných dňoch zhoršoval
Stav Jakuba sa v posledných dňoch zhoršoval (Zdroj: news.yahoo.com)

PRAHA - Nad všetkými hasičskými stanicami v Prahe v stredu zaviali čierne zástavy. Zomrel totiž jeden z nich - Jakub Halík (†38), ktorý bol známy tým, že žil polroka bez srdca. Lekári prehovorili o tom, ako vyzerali jeho posledné dni a čo bolo vlastne príčinou úmrtia.

Halík bol svetový unikát. Namiesto srdca, ktoré mu museli vyoperovať kvôli rakovine, mal totiž dve pumpy, s ktorými žil dvesto dní. V sobotu ráno však zomrel, zlyhala mu pečeň a obličky. Jeho smrť najviac zarmútila rodinu. Zdrvení sú aj kolegovia z pražskej hasičskej stanice, kde Jakub pracoval.

Posledné dni jedinečného pacienta naznačovali, že sa blíži koniec. Podľa prednostu kardiocentra IKEM Jana Kirka mu postupne zlyhávali viaceré orgány. "Posledných desať dní sa necítil dobre a my sme z laboratórnych výsledkov pozorovali, že jeho stav sa neustále zhoršuje. Mysleli sme si, že má nejakú infekciu, a tak sme nasadili liečbu," povedal pre Blesk.cz.

Tá ale bohužiaľ nezabrala. Halík preto podstúpil ešte dve operácie, pretože lekári sa chceli presvedčiť, či nie je chyba v čerpadlách. Nebola. Prečo mladému mužovi zlyhali obličky a pečeň, bude známe o dva týždne.

Jakub v nemocnici všetkým prirástol k srdcu. "Strávil s nami šesť mesiacov života. Pre nás nebol mužom bez srdca, bol to muž s veľkým srdcom a bojovník, ktorý miloval svoju rodinu a za svoje poslanie si zvolil zachraňovať ľudské životy. Je nám nesmierne ľúto, že nebolo v našich silách vrátiť mu ten jeho," uviedla zdravotná sestra Eliška.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu