Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

V Prahe zomrel prvý muž na svete po unikátnej operácii: Bez srdca žil polroka!

Jakub Halík Zobraziť galériu (2)
Jakub Halík (Zdroj: news.yahoo.com)

PRAHA - Českí lekári prehrali boj s komplikovanou chorobou 37-ročného hasiča Jakuba Halíka. V apríli mu kvôli nádorovému ochoreniu museli vybrať celé srdce. Viac ako polroka žil s dvoma čerpadlami a čakal na transplantáciu.

Jakub z Neratovíc sa stal prvým človekom na svete, ktorý mal namiesto srdca dve mechanické čerpadlá.
"Pacient zomrel v nedeľu ráno (14. októbra). V priebehu niekoľkých dní uňho došlo k zlyhaniu pečene a my zatiaľ nevieme, prečo sa to stalo," uviedol pre portál iDnes.cz. kardiochirurg Jan Pirk.

Posledná rozlúčka so zosnulým sa koná v piatok 19. októbra o 11.00 h v obradnej sieni v Kralupoch nad Vltavou.

Halík sa dostal do povedomia verejnosti na jar, keď mu chirurgovia vybrali celé srdce kvôli obzvlášť agresívnemu nádoru a nahradili ho čerpadlami. Pred českými lekármi tento zákrok vykonali len v americkom Texase, pacient ale po týždni zomrel. Jakub bol teda jediným človekom na svete, ktorý žil bez vlastného srdca polroka.

Na konci augusta pražský Inštitút klinickej a experimentálnej medicíny (IKEM) oznámil, že Jakub bude zaradený na čakaciu listinu ľudí, pre ktorých sa hľadá vhodné srdce. Vyšetrenia totiž ukázali, že rakovina sa v jeho tele ďalej nešíri. Už vtedy však lekári pripomínali, že aj napriek optimistickému vývoju liečby je pacient ťažko chorý a stále v ohrození života.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu