Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Čech bez srdca zomrel na otravu krvi: Zabila ho huba Aspergillus!

Jakub Halík
Jakub Halík (Zdroj: news.yahoo.com)

PRAHA - Príčinou úmrtia Jakuba Halíka (37), ktorý ako prvý človek na svete žil s dvoma čerpadlami namiesto srdca pol roka a čakal na transplantáciu, bolo zlyhanie pečene, tak ako to uviedli lekári už skôr, a to v dôsledku otravy krvi spôsobenej hubou Aspergillus.

Pre internetový server iDNES.cz to uviedol Ivan Netuka, zástupca prednostu kardiocentra Inštitútu klinickej a experimentálnej medicíny (IKEM) v Prahe. Podľa rovnakého zdroja sa mikroskopická plesňová huba dostáva do tela najčastejšie vdýchnutím. Ložiskom infekcie sú preto veľmi často pľúca, odkiaľ sa krvou rozšíri do celého tela. "Je to oportúnna infekcia, ktorá nie je ojedinelá a u ľudí po transplantácii ide o obávanú komplikáciu, pretože sú náchylnejší kvôli zhoršenej imunite," dodal Netuka.

Oportúnne infekcie vyvolávajú choroboplodné zárodky, ktoré u ľudí s fungujúcou imunitou nespôsobujú žiadne výraznejšie ťažkosti. Pre tých, ktorých imunita je však napríklad po transplantácii oslabená, môžu mať infekcie podobného charakteru vážne, hoci fatálne dôsledky.  Kardiochirurg Jan Pirk už niekoľko dní po úmrtí pacienta 14. októbra uviedol, že jeho smrť zavinilo zlyhanie pečene, ktorého príčina však nie je zrejmá.

Predbežné závery špecialistov, ktorí už krátko po úmrtí vylúčili zlyhanie čerpadiel ako jeho príčinu, sa tak teraz potvrdili. Hasičovi z Neratovíc museli v apríli 2012 vybrať lekári celé srdce kvôli obzvlášť agresívnemu nádoru a nahradili ho dvoma čerpadlami. Pred českými lekármi skúsili podobný zákrok len ich kolegovia v americkom Texase, ale tamojší pacient zomrel už po týždni. Jakub Halík bol jediným človekom na svete, ktorý žil bez vlastného srdca pol roka. Na konci augusta IKEM, kde sa pacient liečil, oznámil, že muža zaradia na čakaciu listinu ľudí, pre ktorých sa hľadá vhodné srdce. Vyšetrenia totiž ukázali, že rakovina sa v jeho tele ďalej nešíri.

Už vtedy však lekári pripomínali, že aj napriek optimistickému vývoju liečby je pacient ťažko chorý a stále v ohrození života. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu