Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Úplatkársky škandál v Grécku: Dve samovraždy a krytie bohatých kamarátov!

Vlassis Kambouroglou okrem iného obchodoval s raketami ruskej výroby Zobraziť galériu (2)
Vlassis Kambouroglou okrem iného obchodoval s raketami ruskej výroby (Zdroj: theblend.ie)

ATÉNY - Minulý týždeň obdržal grécky premiér Antonis Samaras a bývalý minister financií Evangelia Venizelos tzv. Zoznam Lagarde s menami približne dvoch tisícok miestnych boháčov s účtami vo švajčiarskych bankách, ktorí sú vyšetrovaní za korupciu a daňové úniky. Už dvaja z nich spáchali v posledných dňoch samovraždu.

Zoznam, ktorý odhaľuje pozadie úplatkárstva v Grécku, sa údajne krátko po tom stratil. Súčasný minister financií Yannis Stoumaras prisľúbil, že urobí všetko pre to, aby sa našiel, resp. aby dostal kópiu. "O jeho existencii som sa dozvedel minulý týždeň z novín. Ak sa ten zoznam nenájde, požiadam našich európskych partnerov o ďalšiu kópiu," vyhlásil. Prípadom sa už podľa aténskeho denníka Kathimerini zaoberá aj jednotka pre finančné zločiny.

Jedným z mien, ktoré figurovalo na zozname, bol bývalý tajomník ministerstva vnútra Leonidas Tzanis. Toho minulý piatok našli obeseného v jeho dome. Podľa úradov "išlo o samovraždu, hoci obeť po sebe nezanechala žiadny list na rozlúčku".

Pred tromi dňami sa mal v izbe istého indonézskeho hotela zabiť ďalší účastník zo zoznamu, bohatý grécky podnikateľ Vlassis Kambouroglou. Ten bol ako výkonný riaditeľ spoločnosti Drumilan International zapletený do prania špinavých peňazí, a to s priamou účasťou bývalého ministra obrany Akisa Tsochatzopoulosa. Miestne úrady neuviedli, ako zomrel, podľa všetkého ale išlo opäť o samovraždu.

Zoznam Lagarde sa dostal najprv do rúk exministra financií Giorgosa Papaconstantonoua, ktorému ho v roku 2010 odovzdal jeho vtedajší francúzsky náprotivok a terajšia šéfka Medzinárodného menového fondu Christine Lagardeová. Teraz o ňom budú musieť Stoumaras, Venizelos i ďalší exminister rezortu financií Grorgos Papaconstantinou vypovedať pred gréckym parlamentom. Existuje totiž podozrenie, že Venizelos o súpise vedel už dlhú dobu, ale ho nezverejnil, pretože kryl kamarátov zo strany Panhelenistické socialistické hnutie (PASOK).

Najnovšie sa objavili informácie o tom, že Zoznam Lagarde neobsahuje len mená gréckych daňových únikárov, ale tisíce ďalších mien pracháčov z rôznych členských štátov únie s kontami vo švajčiarskych bankách. Vyšetrovanie by preto mohlo priniesť odhalenie majetnej elity aj z iných krajín.

Tieto správy prichádzajú v kritickom momente, keď sa Grécko usiluje dohodnúť s Trojkou (predstavitelia Európskej komisie, Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu, pozn. red.) o ďalšom krátení výdavkov. V stredu v tejto súvislosti navštívila po uši zadlženú krajinu nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu