Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Médiá varujú: Európska centrálna banka môže zlikvidovať eurozónu!

Bild sa pustil do šéfa ECB
Bild sa pustil do šéfa ECB (Zdroj: bild)

BERLÍN - Nemecké konzervatívne médiá obvinili prezidenta Európskej centrálnej banky (ECB) Maria Draghiho, že zadlženým členským krajinám eurozóny vypisuje bianco šeky. Tým podľa médií natoľko riskuje, že ohrozuje stabilitu celej eurozóny a nakoniec by ju mohol zruinovať. Nemecko ako jediná krajina eurozóny nepodporilo plán ECB začať nový program nákupu štátnych dlhopisov zadlžených krajín.

Najpredávanejší nemecký denník Bild napríklad napísal, že Draghiho politika môže viesť až k tomu, že euro bude 'kaputt'. Ostro ladené reakcie priniesli aj ďalšie médiá, z ktorých niektoré už v dňoch pred kľúčovou schôdzkou Rady guvernérov ECB písali rad kritických komentárov práve na adresu ECB alebo jej šéfa Draghiho.

Nemci radi zdôrazňujú, že Draghi je Talian, teda občan krajiny, ktorá má sama dosť problémov. Na tlačových konferenciách po zasadnutí rady ECB po Draghiho boku sedáva viceprezident, čo je Vitor Constacio. Ten je pre zmenu z Portugalska, teda z krajiny, ktorá už bola nútená kvôli vysokým dlhom požiadať o zahraničnú finančnú pomoc.

Draghi po štvrtkovom zasadnutí rady ECB vysvetľoval podrobnosti k chystanému plánu pomôcť zadlženým krajinám znížiť náklady na obsluhu dlhu. V rámci plánu by mala ECB nakupovať len dlhopisy so splatnosťou od jedného roka do troch rokov, potenciálne v neobmedzenom objeme. Novinkou oproti predchádzajúcemu programu ale je, že s tým novým budú spojené prísne podmienky, ktoré budú musieť zadlžené krajiny spĺňať.

"Pre krajiny, ktoré sú v kríze, je to pomoc bez konca," má na svojej titulnej strane Bild. Poukazuje tak na to, že ECB môže nakupovať dlhopisy zadlžených krajín prakticky donekonečna. Takáto politika podľa denníka ohrozuje nezávislosť ECB. Noviny tiež pripomenuli slová niektorých nemeckých politikov, podľa ktorých ECB nemá k chystanému plánu mandát. Ignoruje vraj svoje základné poslanie, ktorým je strážiť stabilitu meny.

Nemecká centrálna banka s plánom ECB nesúhlasí. Draghi vo štvrtok povedal, že proti plánu bol jeden hlas, odmietol však povedať, kto to bol. Bundesbanka, ako sa nemecká centrálna banka inak nazýva, ale v minulosti už niekoľkokrát dala najavo nesúhlas. Po štvrtkovej tlačovej konferencii šéfa ECB potom vydala stanovisko, v ktorom Draghiho plán podrobila tvrdej kritike. Tým priznala, že práve ona pri hlasovaní bola proti.

V ťažkej situácii je teraz kancelárka Angela Merkelová. Tá síce dala Draghimu najavo podporu, zároveň sa ale postavila za šéfa Bundesbanky Jensa Weidmanna, ktorý ECB verejne kritizuje. Keď mala Merkelová rozpor vysvetliť, povedala len, že Weidmann vďaka svojej kritike pomohol sformulovať podobu programu ECB, takže jeho hlas je užitočný.

Iný konzervatívny denník Die Welt zase napísal, že z pohľadu Nemecka bije Draghi na poplach. Ekonomický denník Handelsblatt, ktorý často poukazuje na finančnú záťaž pomoci pre daňových poplatníkov a firmy, mal hlavný článok na tému 'Vzostup, pád a vzkriesenie Bundesbanky'. V ňom vyzdvihol predovšetkým šéfa Bundesbanky s jeho opakovaným varovaním.

Handelsblatt napísal, že záchrancovia eura trpia 'deficitom demokracie' a cestu, ktorú si ECB vybrala, spája s rozhodovaním nemeckého ústavného súdu. Ten má budúci týždeň povedať, či nový záchranný mechanizmus eurozóny a rozpočtové pravidlá sú v súlade s nemeckým právom. Denník Frankfurter Allgemeine Zeitung zase zdôraznil, že ECB rozmazala hranice medzi menovou a fiškálnou politikou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu