Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Krajiny eurozóny musia urobiť maximum pre zachovanie eura, tvrdí Barroso

José Manuel Barroso
José Manuel Barroso (Zdroj: SITA)

ALPBACH - Európska centrálna banka (ECB) i krajiny eurozóny musia urobiť maximum pre zachovanie spoločnej európskej meny - eura, vyhlásil dnes na Európskom fóre 2012 v rakúskom Alpbachu predseda Európskej komisie José Manuel Barroso.

 Podľa jeho slov niet univerzálneho riešenia pre problémy, ktoré stoja pred Európou. Jednotlivé krajiny by mali pokračovať v štrukturálnych reformách bez toho, aby znižovali životnú úroveň. Je potrené prehĺbiť integráciu, dodal.

"Jednoducho nemôžeme zostať na mieste a už vôbec nie sa vrátiť k niekdajšiemu status quo," vyhlásil šéf Európskej komisie, ktorý v súvislosti so sociálnou dimenziou súčasnej krízy vyzdvihol otázku nezamestnanosti mladých ľudí. Práve sociálne dopady krízy môžu, ako naznačil Barroso, vraziť klin medzi politikov a ich voličov a nepriamo i medzi Európsku úniu a jej občanov.

Banková únia sa podľa Barrosa môže stať realitou do konca roka, čím by sa urobil ďalší konkrétny krok v záujme posilnenia dôvery v budúcnosť eurozóny. EK predloží príslušný návrh 12. septembra, čo je o deň neskôr, ako sa pôvodne predpokladalo. Posun súvisí s faktom, že José Manuel Barroso bude 11. septembra na zasadaní Európskeho parlamentu hodnotiť situáciu v Európskej únii.

Po najvyššom predstaviteľovi EK vystúpil na fóre v Alpbachu dnes rakúsky spolkový kancelár Werner Faymann, ktorý varoval pred vážnymi dopadmi možného narušenia eurozóny. "Sociálne a politické náklady takéhoto scenára sa nemôžeme dovoliť," citovala agentúra APA Faymanna, ktorý hovoril v takomto prípade o predpokladanom poklese rakúskeho HDP v prvom roku o 11 percent, o strate 140.000 pracovných príležitostí a o nákladoch 32 miliónov eur. Navyše konštatoval, že by trvalo päť rokov, kým by sa krajina z toho spamätala.

Situácia by bola ešte horšia, ak by sa k tomu priradili špekulatívne útoky na menu, poznamenal a zdôraznil, že v predmetnej diskusii si preto treba zachovať konštruktívny, a nie deštruktívny prístup. Rakúsky kancelár sa vyslovil za zavedenie dane z finančných transakcií, zriadenie bankovej únie a spoločného manažmentu podlžností v eurozóne, čo by však vyžadovalo prísne spoločné rozpočtové pravidlá.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu