Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Povstalci zajali pilota zostrelenej stíhačky: Život tohto muža je v ich rukách!

Údajný pilot vo videozázname vysvetlil, že menšie zranenia na tvári utrpel pri páde lietadla
Údajný pilot vo videozázname vysvetlil, že menšie zranenia na tvári utrpel pri páde lietadla (Zdroj: YouTube)

BEJRÚT - Sýrski povstalci zverejnili video so zajatým pilotom armádnej stíhačky, ktorú dnes údajne zostrelili na východe krajiny. Podľa sýrskej štátnej televízie však lietadlo havarovalo a pilot sa katapultoval.

Protivládni aktivisti zverejnili videá súvisiace s incidentom na stránke YouTube. Prvé zachytáva údajné zostrelenie prúdovej stíhačky sovietskej výroby MiG-23, zatiaľ čo na druhom má byť vidieť jej pilota, ktorý podľa povstalcov skončil v ich zajatí.

Na záberoch vidno staršieho muža v čiernej košeli, údajne pilota sýrskeho letectva plukovníka Mafída Muhammada Sulajmána v prítomnosti niekoľkých ozbrojencov v maskovacích uniformách a s puškami v rukách. Vzbúrenci prisľúbili, že budú so zajatcom zaobchádzať v súlade s miestnymi zvyklosťami, princípmi islamu a ustanoveniami Ženevských konvencií.

Údajný pilot vo videozázname vysvetlil, že menšie zranenia na tvári utrpel pri páde lietadla. Zdôraznil pritom, že mu povstalci poskytli prvú pomoc. K pádu stíhačky došlo v blízkosti mesta Mohasin v provincii Dajr az-Zaur na východe Sýrie. Podľa informácií zverejnených v štátnych sýrskych médiách stroj havaroval počas pravidelného cvičného letu v dôsledku technickej chyby. Tvrdenia povstalcov ani sýrskych médií nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov.

Švajčiarske ministerstvo zahraničných vecí dnes oznámilo, že na stranu vzbúrencov prešiel jeden z členov sýrskej misie pri OSN v Ženeve. Ide o nižšie postaveného diplomata - tretieho tajomníka sýrskej delegácie pri Rade OSN pre ľudské práva.

Video s pilotom zostrelenej stíhačky:

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu