Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

VIDEO Zostrelenie armádnej stíhačky: Sláva Alahovi, kričia povstalci

K pádu stíhačky došlo v blízkosti mesta Mohasin v provincii Dajr az-Zaur na východe Sýrie
K pádu stíhačky došlo v blízkosti mesta Mohasin v provincii Dajr az-Zaur na východe Sýrie (Zdroj: YouTube)

BEJRÚT - Sýrski povstalci dnes oznámili, že sa im na východe krajiny podarilo zostreliť armádnu stíhačku. Podľa sýrskej štátnej televízie však lietadlo havarovalo a pilot sa katapultoval.

Protivládni aktivisti zverejnili na YouTube video, ktoré podľa nich zachytáva zostrelenie prúdovej stíhačky sovietskej výroby MiG-23. Na videozázname vidno lietadlo, ktoré sa vznietilo a padalo k zemi po zásahu pozemnou paľbou. Povstalci tvrdí, že ho zostrelili protilietadlovým kanónom ráže 14,5 milimetra, najväčším v ich arzenáli.

K pádu stíhačky došlo v blízkosti mesta Mohasin v provincii Dajr az-Zaur na východe Sýrie. Podľa informácií zverejnených v štátnych sýrskych médiách stroj havaroval počas pravidelného cvičného letu v dôsledku technickej chyby. Pilotovi sa údajne podarilo včas katapultovať. Armáda vyslala do oblasti pátrací tím, ktorý ho má nájsť.

Tvrdenia povstalcov ani sýrskych médií nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov. Od začiatku konfliktu povstalci už niekoľkokrát ohlásili zostrelenie armádnych helikoptér, nikdy však nepredložili dôkazy.

Agentúra RIA Novosti citovala izraelský rozhlas a zdroje zo sýrskej opozície, podľa ktorých pilot padol do zajatia vzbúrencov zo Slobodnej sýrskej armády.

V prípade potvrdenia by zostrelenie sýrskeho armádneho lietadla bolo neobvyklou udalosťou, keďže povstalci vyzbrojení prevažne ľahkými zbraňami čelia technickej prevahe jednotiek prezidenta Bašára Asada. Sýrska armáda v ostatných mesiacoch začala výraznejšie nasadzovať voči povstalcom vojenské letectvo.

Zostrelenie stíhačky MiG-23 protivládnymi aktivistami:

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu