Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

V českých nemocniciach zabíja agresívna nákaza: A príde horšia!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: myhomeamongthehills.com)

PRAHA - Českí lekári bojujú s novým problémom. Rozmohla sa tu agresívna baktéria klostrídia, ktorá spôsobuje takmer neliečiteľnú hnačku a následnú smrť. Nákaza sa šíri hlavne na severe Moravy a v Sliezsku. Za pol roka zomrelo už 14 ľudí.

Klostridiové infekcie, ktoré súvisia s liečbou antibiotikami, dorazili do Česka pred dvoma rokmi a odvtedy počet nakazených a mŕtvych prudko rastie.  Lekári pritom očakávajú, že najagresívnejší typ mikróba, o ktorom britské noviny píšu ako o "superbaktérii", je ešte iba na ceste. Informoval portál idnes.cz.

"Ide o závažnú vec, vo Veľkej Británii kvôli klostridiám umiera osem tisíc ľudí ročne," varoval prednosta Ústavu lekárskej mikrobiológie vo Fakultnej nemocnici Motol Otakar Nyč. Situácia je o to horšia, že neexistuje celorepublikové sledovanie nakazených a zomrelých.

Kvôli nejagresívnejšiemu typu klostrídie sú britské úrady už osem rokov v strehu. Choroba sa môže začať nevinne. U ženy (32) sa objavila hnačka potom, čo sa u zubára liečila so zápalom zuba a dobrala antibiotiká. Hnačka neustúpila a ona skončila v nemocnici. Prišla však včas a nepatrila medzi najrizikovejšie skupiny. Medzi ne patria ľudia oslabení po operáciách a starší ako 65 rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu