Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Úplavica sa šíri severnou Moravou: Ďalších desať prípadov!

Shigella sonnei
Shigella sonnei (Zdroj: wikimedia)

OSTRAVA - Úplavica sa šíri severnou Moravou, tento týždeň tam zaznamenali ďalších desať prípadov. Informovala o tom v piatok česká spravodajská webová stránka novinky.cz.

Krajská hygienická stanica v Ostrave informovala, že sedem nakazených je z okresu Ostrava a traja sú z okresu Karviná.

V piatok evidovali moravskosliezski hygienici už 83 prípadov akútneho infekčného hnačkovitého ochorenia, laboratórne bola potvrdená baktéria shigella sonnei. V lokalitách Ostravy sa vyskytlo 72 prípadov a v okrese Karviná 11 prípadov.

"Ochorenie sa objavilo postupne v 22 rodinách a ochorelo 58 detí a 25 dospelých. Ide o sociálne slabšie rodiny s nižším hygienickým štandardom," informovala riaditeľka Krajskej hygienickej stanice v Ostrove Helena Šebáková. Dodala, že nákaza sa šíri fekálno-orálnou cestou zavlečením do ďalších rodín.

Krajská hygienická stanica vykonáva preventívne kontroly ubytovacích zariadení so zameraním na šírenie bacilárnej úplavice. Šebáková prostredníctvom českého denníka Právo upozornila, že pre zabránenie ďalšieho šírenia je dôležité dodržiavať zásady osobnej hygieny, predovšetkým umývanie rúk, a dezinfikovať sociálne zariadenie bytu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu