Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Česi majú liek na smrtiacu baktériu: Ľudské výkaly!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: corbisimages.com)

BRNO - Odborníci už vedia, čo platí na nebezpečné hnačky, ktoré spôsobuje obávaná baktéria klostrídia. Aplikovanie unikátnej metódy je však pre pacientov prinajmenšom nepríjemné. Liečba totiž pozostáva z výkalov jeho zdravého príbuzného.

S nezvyčajným spôsobom liečby prišiel doktor Pavel Polák z Kliniky infekčných ochorení Fakultnej nemocnice v Brne. Už ju aj vyskúšali a zaznamenali neuveriteľné výsledky - z opakovaného zápalu čriev sa vyliečilo až 80 percent pacientov.

Metóda spočíva v tom, že doktori v soľnom roztoku rozpustia 40-50 gramov stolice pacientových príbuzných, očistia ju od pevných častíc a sondou vstreknú pacientovi do čriev. "Nemá to žiadne nežiaduce účinky a postup možno kedykoľvek opakovať," povedal Polák pre Blesk.

Uzdravenie prichádza do 48 hodín po zákroku. Darcom sa môže okrem rodiny pacienta stať prakticky ktokoľvek. Stačí, ak je jeho zažívanie v poriadku a netrpí nákazlivými chorobami.

Jedinou negatívnou stránkou liečby je len jej nechutnosť. Pacienti na ňu reagujú rôzne. Väčšina z nich ostane po takomto návrhu lekára takpovediac zhnusená, nakoniec s ňou ale súhlasia, keďže je to momentálne najúspešnejší spôsob, ako sa vyliečiť.

"Ostatné metódy zlyhávajú, takže pacienti s recidivujúcou formou klostridiovej kolitídy, čiže hnačky, v podstate nemajú na výber. Toto je ich jediná šanca," dodal Polák.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu