Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kruté príbehy obetí masakru: Svoje lásky chránili telami, zomrela aj 6-ročná Veronica!

Obete masakru v Denveri Zobraziť galériu (13)
Obete masakru v Denveri (Zdroj: SITA)

DENVER – Obrovská bolesť a smútok! Prišli si pozrieť premiéru filmu o Batmanovi, namiesto toho v priebehu pár momentov stratili to najvzácnejšie, čo mali – svoj život. Šialená streľba Jamesa Holmesa (24) si vyžiadala životy 12 obetí. Nezvratný osud si počkal na športovú moderátorku Jessicu Ghawi, hrdina Matt McQuinn ochránil svoju priateľku, no sám sa zachrániť nedokázal a o život prišla aj šesťročná Veronica, pričom jej matka bojuje v nemocnici o život.

Jessica Ghawi (†24)
Zobraziť galériu (13)
Jessica Ghawi (†24)  (Zdroj: SITA)

Prvou obeťou, o ktorej médiá informovali, bola ambiciózna športová moderátorka Jessica Ghawi (†24). Zjavne snaživá a verejnosťou obľúbená novinárka pritom len pred mesiacom unikla smrti. Na svojom blogu vtedy opisovala, že sa nachádzala v reštauračnej zóne nákupného centra len niekoľko minút predtým, ako tu vypukla streľba. Vtedy ju premohol čudný pocit a prinútil ju odísť, v piatok v noci sa už tak nestalo.

V kine bola so svojím priateľom Brentom Lowakom. Lowak a Jessica sedeli v strede sály, keď zrazu neďaleko nich dopadlo niečo syčiace. Bola to pravdepodobne nádoba so slzotvorným plynom, ktorú tam hodil James Holmes. Jessica ešte stihla povedať Lowakovi, aby zavolal tiesňovú linku 911, no vtom ju útočník postrelil do nohy. Lowak jej chcel pomôcť, no vzápätí sám utŕžil ranu. Poranenie na hlave bolo pre dievča smrteľné.

Kruté príbehy obetí masakru:
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Matthew McQuinn (†27) sa stal naozajstným hrdinom. Pred šialencom strieľajúcim po divákoch vlastným telom ochránil svoju priateľku Samanthu Yowler (27) spoločne s jej bratom Nickom (32). Matthew sa hodil do striel, ktoré by inak vpálili rovno do jeho lásky. Holmes trafil Samanthu len do kolena.

Alexander Teves (†24)
Zobraziť galériu (13)
Alexander Teves (†24)  (Zdroj: SITA)

Ďalší hrdina, ktorý svojím telom bránil pred strelami lásku svojho života – Alexander Teves (†24). Mladík práve ukončil magisterské štúdium v odbore klinickej psychológie. Podľa rodiny bol veľmi dobrý človek a výborný terapeut. Spolu s ním mala byť v kine ďalšia jeho priateľka, ktorá nechala odkaz na Twitteri krátko po tom, čo sa spustila streľba. „Som vonku, jeden z mojich priateľov je dnu. Nikto nevie, čo sa deje,“ napísala pár minút po tom, čo našla východ zo sály.

Rebecca Wingo (†32)
Zobraziť galériu (13)
Rebecca Wingo (†32)  (Zdroj: SITA)

Policajti museli nepríjemnú správu o smrti matky dvoch dcér (4 a 6 rokov) Rebeccy Wingo (†32) odovzdať jej otcovi. Ten na Facebooku uviedol, že svoju dcéru stratil kvôli šialenému mužovi a jeho smútok je neutíšiteľný. „Počul som, že zomrela okamžite, bez bolesti. Ale bolesť je neznesiteľná.“ Rodinný priateľ uviedol, že bola jemná, milá a s krásnou dušou. Do kina prišla Rebecca s Markom Weaverom (41), ktorý napriek zraneniam streľbu prežil.

Micayla Medek (†23)
Zobraziť galériu (13)
Micayla Medek (†23)  (Zdroj: SITA)

Micayla Medek (†23) sa tiež stala obeťou streľby šialenca. Mladé dievča malo množstvo snov, veľkú časť svojej výplaty, ktorú si zarobila prácou v Subwayi, si šetrila na cestu do Indie. „Milovala život, nikdy nikoho o nič nežiadala. Neublížila by ani muche,“ povedala o nej jej sestra Amanda. Na správy o jej smrti čakala rodina 19 hodín. „Verím, že tento zločin... neotrasie vierou ľudí v Boha,“ uviedla Micaylina teta.

Veronica Moser-Sullivan (†6)
Zobraziť galériu (13)
Veronica Moser-Sullivan (†6)  (Zdroj: SITA)

Najmladšou obeťou je usmievavé a nevinné dievčatko Veronica Moser-Sullivan (†6). V škole bola šikovná a tešila sa na plavecký kurz, ktorý mala začať navštevovať už tento týždeň. Jej mama Ashley (25) v nemocnici bojuje o život. V bdelom stave sa pýtala na svoje dieťa, o jeho smrti však lekári spočiatku mlčali. Po tom, čo sa dozvedela pravdu, zostala zdrvená zo straty svojej dcérky.

AJ Boik (†18)
Zobraziť galériu (13)
AJ Boik (†18)  (Zdroj: SITA)

AJ Boik (†18) prišiel do kina so svojou priateľkou, keď sa spustila streľba. Boik chcel študovať umenie a dizajn, miloval hru na husle a sníval o tom, že raz bude učiť umenie. Na jeho pamiatku sa asi 500 ľudí, prevažne študentov a obyvateľov štvrte zhromaždilo v areáli strednej školy, na ktorej Boik maturoval len v máji. Do vzduchu vypustili stovku balónov. Gateway High School je vzdialená len niekoľko blokov od dejiska masakru a v prvých hodinách poslúžila ako veliteľské stanovisko.

Alex Sullivan (†27)
Zobraziť galériu (13)
Alex Sullivan (†27)  (Zdroj: SITA)

Medzi obeťami je aj Alex Sullivan (†27), ktorý chcel polnočným predstavením začať oslavy svojich 27. narodenín. Hodinu pred začiatkom filmu nechal správu na Twitteri, kde sa dušoval, že to bude najlepšia narodeninová oslava v jeho živote. To už, bohužiaľ, nezistil. Jeho otec prvé hodiny po tragédii stále dúfal a spolu s priateľmi hľadal svojho syna medzi živými. Márne.
 
John Larimer (†27)
Zobraziť galériu (13)
John Larimer (†27)  (Zdroj: SITA)

Medzi mŕtvymi je aj príslušník amerického vojenského námorníctva John Larimer (†27). Jeho kolegovia ho označili za vynikajúceho spolunámorníka. Ďalší námorník sa pri dráme v kine zranil, ošetrili ho však na mieste. Larimerov brat Noel pracuje na tom, aby sa telo jeho súrodenca dostalo domov do Illinois.

Jesse E. Childress (†29)
Zobraziť galériu (13)
Jesse E. Childress (†29)  (Zdroj: denver.cbslocal.com)

Počítačový špecialista Jesse E. Childress (†29) zomrel deň po masakri v nemocnici na následky zranení. Lekárom sa ho nepodarilo zachrániť. „Bol športovo založený. Bolo zábavné tráviť s ním čas,“ uviedla jeho kolegyňa, ktorá s ním ešte vo štvrtok rozprávala o filme. „Snažil sa ma prehovoriť, aby som išla s ním,“ dodala. Childress bol slobodný a bezdetný.

Gordon Cowden (†51)
Zobraziť galériu (13)
Gordon Cowden (†51)  (Zdroj: SITA)

Otec štyroch detí Gordon Cowden (†51) bol najstaršou obeťou denverského masakru. Nový film o Batmanovi si prišiel do kina pozrieť spolu s dvoma svojimi deťmi. Obidvaja tínedžeri drámu prežili. Rodina ho označila za svetobežníka so zmyslom pre humor, ktorý miloval život a svoju rodinu.

Jon Blunk (†26)
Zobraziť galériu (13)
Jon Blunk (†26)  (Zdroj: SITA)

V krvavej dráme sa našiel ďalší hrdina – Jon Blunk (†26). Keď James Holmes spustil streľbu, Blunk svoju priateľku Jansen Young skryl na zem pod sedadlo. Snažila sa Jona presvedčiť, aby odišli a zavolali 911. Blunk jej povedal, že sa narodil, aby slúžil svojej krajine. „Zachránil ma a dal mi príležitosť žiť. V ten deň by to urobil pre kohokoľvek,“ dodala Young.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu