Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Prokurátori chcú Breivika zavrieť do liečebne

Anders Breivik
Anders Breivik

OSLO - Nórski prokurátori vo štvrtok súd v Osle požiadali, aby vyhlásil Andersa Breivika za nepríčetného a rozhodol o jeho umiestnení do psychiatrickej liečebne. S týmto návrhom prišla obžaloba počas záverečnej reči v pomaly končiacom sa ostro sledovanom procese s extrémistom.

Prokurátor Svein Holden pripustil, že o Breivikovom psychickom zdraví panujú stále pochybnosti a je tak na sudcovi, ku ktorému z dvoch protichodných psychiatrických posudkov sa prikloní. Na jeho slová Breivik zareagoval svojím tradičným gestom so zovretými päsťami pripomínajúcim fašistický pozdrav. Obhajoba dostane slovo v piatok, pričom verdikt by mal byť známy buď 20. júla alebo 24. augusta.

Dva psychiatrické tímy posudzujúce Breivikov duševný stav dospeli k opačným názorom. Podľa prvého posudku trpí obžalovaný paranoidnou schizofréniou a nie je právne zodpovedný za svoje činy. Druhý posudok stanovil presný opak. Breivik sám chce, aby ho uznali psychicky zdravým a už na začiatku procesu sa vyjadril, že umiestnenie do psychiatrickej starostlivosti by preňho bolo "horšie ako smrť".

Breivik čelí pred súdom v Osle obvineniam z terorizmu a úkladných vrážd. Pravicový radikál 22. júla 2011 najprv odpálil bombu v centre Osla, pričom usmrtil osem ľudí. Následne sa presunul k jazeru Tyrifjorden, kde na ostrove Utöya spustil paľbu na účastníkov letného tábora Robotníckej strany a zabil tam 69 z nich. Samozvaný bojovník proti multikulturalizmu súdu povedal, že jeho cieľom bolo zavraždiť všetkých približne 600 mladých ľudí. Nad svojimi činmi neprejavil ľútosť a označil ich za "nevyhnutné".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu