Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Martha (9) pobúrila úrady kritikou školských obedov: Zastal sa jej ľud aj Jamie Oliver!

Marthe na Twitteri dodával odvahu aj hviezdny kuchár Jamie Oliver
Marthe na Twitteri dodával odvahu aj hviezdny kuchár Jamie Oliver (Zdroj: neverseconds.blogspot.co.uk)

ARGYLL- Dve krokety, cheeseburger, tri plátky uhorky a ľad: Takto vyzerala jedna z mnohých neveľmi lákavých školských desiat, ktorej fotografiu umiestnila deväťročná škótska žiačka Martha Paynová na svojom blogu.

Úradom v grófstve Argyll sa to však nepáčilo a fotenie jej vo štvrtok zakázali, ale po vlne rozhorčenia na internete museli toto rozhodnutie na druhý deň odvolať.

Viac ako dva milióny ľudí už navštívili Marthin blog s názvom Never Seconds (Žiadnu dupľu) od chvíle, keď ho asi pred šiestimi týždňami začala písať. Pôvodne chcela takto získavať peniaze pre charitatívnu organizáciu Mary's Meals, ktorej cieľom je poskytovať bezplatné školské obedy v chudobných krajinách.

Martha, ktorá žije v škótskom prístavnom meste Lochgilphead, ležiacom približne 210 kilometrov západne od Edinburghu, dávala každému jedlu v školskej jedálni známku na vlastnej stupnici nazvanej "Food-O-Meter" (jedlometer). "Naozaj by som rada vedela, odkiaľ pochádzajú tie kurčatá," napísala v jednom zo svojich príspevkov o kuracích fajitas. "Napíšem preto pani, ktorá je za to zodpovedná, a spýtam sa jej. Chcem vedieť, kde tá sliepka žila."

Miestnym úradom sa však blog čoskoro znepáčil. Zábery sú podľa nich zavádzajúce a poškodzujú zamestnancov školských jedální. Najviac ich rozhneval článok v škótskych novinách Daily Record s titulkom "Vyhoďte kuchárky". Krok úradov však vyvolal také pobúrenie používateľov internetu, že zákaz v piatok zrušili. Marthe na Twitteri dodával odvahu aj hviezdny kuchár Jamie Oliver, ktorý sa zasadzuje za zlepšenie školského stravovania vo Veľkej Británii. Po zrušení zákazu fotografovania sa Martha na blogu poďakovala svojim priaznivcom a sľúbila, že už v pondelok v ňom bude pokračovať.

Aj organizácii Mary's Meals medializácia kauzy prospela. Len v piatok sa vyzbieraná suma zvýšila z 3000 na 40.000 libier.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu