Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Prezidentské voľby v Egypte predĺžené o hodinu kvôli davom voličov

Egyptskí muži čakajúci na svoje odvolenie Zobraziť galériu (3)
Egyptskí muži čakajúci na svoje odvolenie

KÁHIRA - Hlasovanie v prvý deň prezidentských volieb v Egypte dnes predĺžili o hodinu do 21.00 h miestneho času (21.00 h SELČ). Štátna rada pre ľudské práva dnes už skôr vyzvala na predĺženie hlasovania, pretože pred volebnými miestnosťami čakali obrovské davy ľudí. Informovala o tom egyptská štátna televízia.

Egypťania sa tešia zo svojich prvých slobodných volieb hlavy štátu, v ktorých o prezidentský post súperia islamisti a sekulárne osobnosti. Takéto voľby by boli nemysliteľné pred ľudovým povstaním, ktoré pred 15 mesiacmi zvrhlo dlhoročného autokratického prezidenta Husního Mubaraka. Keďže neexistujú spoľahlivé prieskumy verejnej mienky, nikto nevie, kto zvíťazí a získa prezidentský úrad - Egypťania si však vychutnávajú túto neistotu, pretože počas 30-ročnej moci Mubaraka boli voľby bežne zmanipulované.

"Musíme dokázať, že už sú preč časy, keď sme zostali doma a niekto za nás vybral víťaza," povedal 27-ročný tréner plávania, keď čakal pred volebnou miestnosťou v egyptskom hlavnom meste Káhira. Nebolo hlásené žiadne násilie súvisiace s prezidentskými voľbami a nezávislí pozorovatelia uviedli, že neboli svedkami žiadneho veľkého porušovania volebných zákonov. Voliči sa na niektorých miestach iba sťažovali na protizákonnú kampaň priamo pred volebnými miestnosťami.

Mnohí Egypťania boli stále nerozhodnutí, komu dajú hlas, hoci išli voliť v dnešný prvý deň dvojdňového hlasovania. V prvom kole sa neočakáva víťazstvo ani jedného z 12 kandidátov, na čo by úspešný kandidát potreboval zisk nadpolovičnej väčšiny všetkých odovzdaných hlasov. Prípadné druhé kolo sa uskutoční v polovici júna.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu