Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Obyvateľov Sofie zobudilo silné zemetrasenie, 30 zranených

Ilustračné foto
Ilustračné foto

SOFIA - Najmenej 30 ľudí utrpelo zranenia pri zemetrasení s magnitúdou 5,8, ktoré dnes nadránom zasiahlo okolie bulharského hlavného mesta Sofia a nasledovalo po ňom najmenej 30 slabších dotrasov. Informovala o tom bulharská tlačová agentúra BTA.

V Pernickej oblasti, kde malo zemetrasenie epicentrum, vyhlásili výnimočný stav. Všetci zranení pochádzajú z mesta Pernik, ktoré bolo najviac zasiahnuté. Otrasy zeme tam mierne poškodili mnohé domy.
      
Radnica s pomocou Červeného kríža poskytla občerstvenie obyvateľom, ktorí opustili svoje domovy a z bezpečnostných dôvodov sa zhromaždili na otvorenom verejnom priestranstve.
      
Úrady vyhlásili v tejto oblasti deň pracovného pokoja, týkajúci sa verejných úradov, škôl a predškolských zariadení.
      
Podľa BTA opúšťali obyvatelia Pernika vo veľkom počte svoje domovy a smerovali k príbuzným do bezpečnejších oblastí krajiny.
      
V oblasti sa nachádza priehrada Studena. Ministerka pre regionálny rozvoj a verejné práce Lilijana Pavlovová uviedla, že nemá zatiaľ informácie o poškodení priehradnej hrádze. Napriek tomu tam vycestovala, aby s odborníkmi uskutočnila kontrolu jej technického stavu.
      
Stavební odborníci začali vykonávať kontrolu statiky budov v Sofijskej, Blagojevgradskej a Kjustendilskej oblasti.
      
Dnešné zemetrasenie je v okolí Sofie najsilnejším od roku 1917, keď bulharskú metropolu zasiahli otrasy zeme s magnitúdou 5,5.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu