Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Obrovské zemetrasenie posunulo ruské mesto o 4 centimetre!

Tieto zábery obleteli vlani v marci celý svet
Tieto zábery obleteli vlani v marci celý svet

VLADIVOSTOK - Vladivostok, metropola ruského Ďalekého východu, sa vlani v marci posunul juhovýchodným smerom o plné štyri centimetre. Zemská kryha sa dala do pohybu tesne po katastrofálnom zemetrasení, ktoré 11. marca 2011 zdevastovalo severovýchodné pobrežie Japonska a spôsobilo haváriu jadrovej elektrárne vo Fukušime.

Podľa expertov Vladivostockej univerzity, ktorých citovala agentúra ITAR-TASS, sa o pol centimetra posunul aj celý Kórejský polostrov. "Sťahovanie" Vladivostoku, kde žije pol milióna ľudí, bolo ale údajne ďaleko dramatickejšie. K posunu došlo naraz, len chvíľu po najsilnejšom otrase.

Pohyby zemskej kôry zaznamenali ruskí vedci aj v meste Blagoveščensk, ktoré leží tisíc kilometrov západne od tichomorského pobrežia. Pohyby povrchu tu boli zaznamenané v rádoch milimetrov. Ku zisteným údajom univerzita dospela na základe satelitného sledovania.

Minuloročné zemetrasenie dosahovalo sily deviatich stupňov Richterovej škály. Katastrofa pripravila o život okolo 20-tisíc ľudí a spôsobila najhoršiu jadrovú krízu na svete za posledné štvrť storočie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu