Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Taliansko zasiahlo ďalšie silné zemetrasenie: Evakuovali 3000 ľudí!

Zničená budova po zemetrasení Zobraziť galériu (4)
Zničená budova po zemetrasení

BOLOGNA - Najmenej šesť mŕtvych a 50 zranených si vyžiadalo silné zemetrasenie s magnitúdou 5,9, ktoré zasiahlo v nedeľu nadránom sever Talianska. Otrasy cítili v oblasti Emilia-Romagna až po Benátky. Epicentrum zemetrasenia, ktoré udrelo asi o 4:00 SELČ, ležalo pri mestečku Finale Emilia, 36 kilometrov severne od Bologne.

Oblasť zasiahlo aj niekoľko následných otrasov, ktoré bolo cítiť až v Lombardii vrátane Milána ako aj v historických mestách Modena, Mantua, Ferrara a Rovigo. Podľa talianskych médií zemetrasenie poškodilo niekoľko budov vrátane kostolných veží.

Štyria robotníci prišli o život, ktorí pracovali v nočnej smene. Jeden muž zomrel v továrni na plasty pri Bondene, ďalší dvaja v závode na keramiku v meste Sant-Agostino. Väčšina ľudí bola zranená ľahko. Zemetrasenie vyvolalo paniku, ľudia v noci vybiehali z domov. Úrady preventívne evakuovali nemocnice v zasiahnutej oblasti.

Ďalšie silné otrasy zasiahli v nedeľu poobede sever Talianska v okolí mesta Ferrara, v ktorom sa zrútilo niekoľko budov poškodených nočným zemetrasením. Úrady z regiónu Emilia Romagna evakuovali asi 3000 ľudí pre obavy, že ich domovy by mohli byť poškodené. Evakuovať museli aj asi 500 väzňov z miestnej väznice.

Pri Bologni prišla o život 37-ročná Nemka a staršia žena zomrela na šok. Počet obetí by mohol podľa záchranárov ešte vzrásť. Väčšina ľudí bola zranená ľahko. Zemetrasenie vyvolalo paniku, ľudia v noci vybiehali z domov len v nočných košeliach. 

Vážne boli poškodené viaceré historické budovy vrátane kostolov a zvoníc. Škody zaznamenali na stredovekom hrade Estense zo 14. storočia v meste San Felice Sul Panaro. Jeho niekoľko menších vežičiek sa zrútilo a poškodená je aj hlavná veža. Zrútila sa tiež strecha katedrály Mirandola. Radnici v mestečku Sant Agostino hrozí zrútenie, keďže v jej múroch sú veľké trhliny a diery.

Taliansko naposledy zasiahlo veľké zemetrasenie v roku 2009, keď pri otrasoch s magnitúdou 6,3 v mestečku L'Aquila zahynulo takmer 300 ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu