Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Ombudsman z podnetu Slovákov napadol národnostný zákon

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BUDAPEŠŤ – Maďarský ochranca ľudských práv Máté Szabó sa obrátil na ústavný súd, pretože niektoré ustanovenia nového národnostného zákona údajne obmedzujú základné práva národností. Ako dnes informoval server Slovákov žijúcich v Maďarsku Oslovma.hu, proti zákonu protestovala segedínska slovenská samospráva.

Zbor slovenských poslancov Segedína sa 17. februára 2012 obrátil na predsedu Celoštátnej slovenskej samosprávy (CSS) Jána Fuzika, na ombudsmana Szabóa i na maďarského prezidenta s tým, že požaduje zmenu alebo zrušenie protiústavných právnych predpisov.

Szabó podľa informácií servera podal podnet na ústavný súd so žiadosťou, aby ten konštatoval, že jednotlivé ustanovenia právnej normy, ktorá vstúpila do platnosti 1. januára 2012, protiústavným spôsobom obmedzujú základné práva národností a zároveň požaduje, aby súd zrušil ustanovenia, voči ktorým on - ako verejný ochranca práv - má vážne výhrady.

Medzi najdôležitejšie výhrady, s ktorými sa stotožňuje aj ombudsman, patrí narušenie požiadavky rovnosti šancí tým, že v zmysle národnostného zákona majú právo postaviť kandidátov vo voľbách národnostných samospráv výhradne verejnoprospešné národnostné organizácie.

Szabó tiež žiada, aby súd zrušil aj neprimerane obmedzujúce ustanovenie, v zmysle ktorého vypísanie národnostných volieb závisí od počtu obyvateľov hlásiacich sa k danej národnosti počas sčítania obyvateľstva.

Podľa segedínskych slovenských poslancov a aj podľa ombudsmana ustanovenie zákona - ktoré nariaďuje, aby národnostné samosprávy zhotovovali zápisnice zo svojich zasadnutí v maďarčine i v prípade, ak tieto prebiehali v danom národnostnom jazyku - znamená obmedzovanie používania materinského jazyka. Porušujú sa tým aj záväzky štátu prijaté podpísaním Európskej charty regionálnych alebo národnostných jazykov.

Szabó označil za problematické aj ustanovenie, podľa ktorého majetok národnostnej samosprávy, ktorá sa v roku 2014 opätovne nezaloží, má automaticky prejsť do majetku danej obecnej či mestskej, teda väčšinovej samosprávy, píše Oslovma.hu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu