Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Fico s Orbánom o občianstve nehovoril

Viktor Orbán a Robert Fico Zobraziť galériu (4)
Viktor Orbán a Robert Fico

VARŠAVA – Predseda vlády Slovenskej republiky Robert Fico vraj na dnešnom rokovaní s maďarským premiérom Viktorom Orbánom o otázke štátneho občianstva nerokoval.

„Vôbec sme o tom nehovorili, je to vec zmiešanej komisie. Cestu musia hľadať právnici, najideálnejšie by bolo, keby sa otázka štátneho občianstva medzi dvoma krajinami riešila medzinárodnou zmluvou,“ povedal. Ako dodal, strana Viktora Orbána si tiež uvedomuje, aký príspevok znamenajú národnostné menšiny v krajine. „My sme predsa jasne povedali, že chceme zachovať status quo, pokiaľ ide o príslušníkov národnostných menšín. Najmä potrebujeme úspech, nepotrebujeme konflikty a hádky,“ skonštatoval Fico.

Slovenský premiér na bilaterálnom rokovaní s Orbánom, ktoré sa uskutočnilo v rámci Hospodárskeho fóra Poľsko – stredná Európa – Čína vo Varšave, vraj hovoril výlučne o možnostiach spolupráce v oblasti ekonomiky, dopravy a energetiky.

Fica tiež zaujímal pokus maďarskej vlády prijať zákon o zavedení dane z finančných transakcií, ktorý je momentálne odmietaný na európskej a svetovej úrovni niektorými veľkými štátmi. „Preto by som veľmi privítal, pokiaľ by sme mohli v tomto ohľade získať nejaké skúsenosti, pretože zaviesť takúto daň na národnej úrovni je pomerne komplikované, ale ak bude treba, tak požiadame expertov, aby sa stretli a o týchto otázkach hovorili,“ skonštatoval Fico.

Ako dodal, urobil významné rozhodnutia, pokiaľ ide o prepojenie Slovenska a Maďarska cez rieku Ipeľ. „Sme tiež pripravení podpísať dohodu o výstavbe nového cestného mosta cez Dunaj, pokiaľ ide o Komárno a Komárom,“ dodal slovenský predseda vlády s tým, že na dvojstrannom rokovaní sa zaoberali aj otázkou diaľničného prepojenia oboch krajín.

V oblasti energetiky premiéri oboch krajín diskutovali o prepojení slovenských a maďarských plynovodov. „Ide o časť plynového prepojenia, ktorá bude tvoriť celkovo severojužné prepojenie, čo odľahčí Slovensko a bude to pre nás aj alternatíva v prípade krízových situácií,“ skonštatoval Fico.

Na bilaterálnom rokovaní sa zaoberali aj projektom prepojenia elektrizačných sústav a modernizáciou asi 130 kilometrov ropovodu na juhu Slovenska.

Premiér si na svojom prvom stretnutí s Viktorom Orbánom vymieňal názory aj na rozpočet európskej únie. „Máme spoločné postoje, pokiaľ ide o spoločnú poľnohospodársku politiku európskej únie,“ dodal Fico. „Zdá sa, že by sme mohli nájsť aj ešte väčší priestor, pokiaľ ide o vojenské otázky,“ uzavrel premiér Fico. Ďalšie stretnutie s Orbánom sa uskutoční pravdepodobne až v priebehu júnovej európskej rady.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu