Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Richter: Slovensko by malo mať detského ombudsmana

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Na Slovensku by mal vzniknúť inštitút detského ochrancu práv. Nový úrad, po ktorom už niekoľko rokov volajú predstavitelia tretieho sektora, by mohol existovať pod úradom verejného ochrancu práv. Uzniesli sa dnes na tom členovia Výboru pre deti a mládež Rady vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť. Za návrh sa vyslovila aj ombudsmanka Jana Dubovcová.

"Je vecou formulovania konkrétnej legislatívy, aby sme sa vedeli baviť o tom, aké budú právomoci tohto postu, ale dôležité je, že z tohto výboru ide veľmi vážny impulz tento inštitút zaviesť," priblížil šéf rezortu práce a predseda výboru Ján Richter (Smer-SD).

Minister dnes nevedel konkretizovať, kedy by mohol tento inštitút na Slovensku začať fungovať. Podľa Alexandry Drakovej zo Slovenského výboru pre UNICEF by sa však táto otázka nemala odkladať. "Inštitút detského ombudsmana by mal byť zabezpečený dostatočne odbornosťou, kapacitami - materiálnymi aj personálnymi. Dôležité sú, samozrejme, aj kompetencie. Žiaden úrad nie je výkonný, pokiaľ nemá príslušné kompetencie. Trinásť rokov čakáme na zavedenie tohto inštitútu, tak náš odkaz je vytvoriť ho čím skôr," uviedla.

Predstavitelia výboru sa tiež uzniesli na nevyhnutnosti pripraviť národnú stratégiu pre ochranu detí pred násilím. Jej koordináciu bude zabezpečovať ministerstvo práce a pripraveným materiálom sa bude zaoberať vláda. "Vnímame to ako prvý krok k tomu, aby sa problematika týrania, zneužívania a zanedbávania detí stala skutočnou prioritou pre tento štát," poznamenal podpredseda výboru Ondrej Gallo.

Zlepšiť ochranu detí má aj personálne posilnenie na úradoch, ktoré sa týmito prípadmi zaoberajú. Richter v tomto kontexte poukázal, že v priebehu predchádzajúcich dvoch rokov ubudlo v tejto oblasti 60 sociálnych pracovníkov. "Predpokladám, že to tvorilo súčasť úspor, ale nerozumiem, prečo práve v tejto kategórii a v tejto oblasti. Nie je možné hľadať absolútne žiadne úspory pri úradoch práce a ľuďoch v prvom kontakte - tam sú tie možnosti vyčerpané," podčiarkol Richter.

Podnetom na dnešné mimoriadne rokovanie výboru bol medializovaný prípad malej Lucie, ktorá ležala mŕtva tri roky v byte svojich rodičov. Sociálne úrady v priebehu tohto času smrť dievčatka neodhalili, a to aj napriek ohláseným podozreniam susedov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu