Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Spoveď záchranára z autobusu smrti: Deti som držal za ruky, aby neumierali samé

Autobus po nehode Zobraziť galériu (5)
Autobus po nehode (Zdroj: SITA)

BERN - Keď chcel v utorok večer krátko po deviatej hodine uložiť dcéry spať, prišla mu na mobil správa o nehode. Šéf záchranárov Alain Rittner len veľmi nerád spomína na chvíle, keď zasahoval vo švajčiarskom tuneli pri veľkom nešťastí. Ešte teraz je z toho poriadne otrasený.

"Poď rýchlo, je to peklo, pomôž mi! Kričal na mňa jeden zo vodičov sanitky. V tej chvíli som už vedel, že sa stalo niečo hrozné," hovorí muž a začína plakať. "Zrazu som si uvedomil, že ten autobus je plný detí. Počul som ich krik. Ešte pred chvíľou som bol so svojimi vlastnými deťmi a teraz som sa pozeral na deti, ktoré boli zranené alebo mŕtve. Bolo to hrozné," pokračuje v rozprávaní Rittner.

Ešte stále mu v hlave znejú zúfalé výkriky, ktoré sa ozývali zo všetkých strán. "Keď vidíte niečo škaredé, môžete otočiť hlavu, ale také hlasy idú vami skrz naskrz. Všade bola krv, niektoré deti boli zaseknuté, nemohol som im pomôcť, tak som ich aspoň držal za ruku, hladil ich a hovoril s nimi. Nechcel som, aby mali pocit, že sú samy," opisuje desivé momenty.

Rittner ďalej uviedol, že niektoré deti zomreli už v autobuse, tie, ktoré prežili, plakali. "Bolo to dobré znamenie, keď počujete plač. Viete tak, že dotyčný ešte žije. Najhoršie je v tomto prípade ticho," zveril sa. Keď bol koniec, sedel v aute, pozeral sa do spätného zrkadla a opäť si uvedomil, že to, čo videl, nebol len zlý sen.

Autobus prevážajúci deti z lyžiarskeho výcviku havaroval v utorok vo večerných hodinách v švajčiarskom kantóne Wallis. Z doposiaľ neznámych príčin čelne narazil do steny tunela v časti núdzovej odstavnej plochy. Nehodu neprežilo 28 ľudí, z toho 22 detí.
 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu