Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Osudový tunel pre autobus smrti: Simulácia, ako sa tragédia stala!

Tragická nehoda je jednou z najhorších v histórii Belgicka Zobraziť galériu (5)
Tragická nehoda je jednou z najhorších v histórii Belgicka (Zdroj: SITA)

BERN -Jednou z možných príčin tragickej havárie belgického autobusu by mohol byť infarkt vodiča. Informácie o tom, že Belgičan vraj utrpel srdcovú zástavu, sa objavili vo viacerých médiach.

16:05 Prvé telá obetí budú do Belgicka prevezené v piatok. Belgická vláda pre repatriáciu stiahla z cvičenia v Španielsku dva stroje C-130 Hercules.

14:28 Podľa švajčiarskeho denníka Aargauer Zeitung nehodu mohlo spôsobiť to, že vodič krátko pred nárazom manipuloval s palubným prehrávačom videa. Podľa výpovedí viacerých detí práve menil kompaktný disk, ktorý dostal od jedného z učiteľov. Vyšetrovatelia však túto teóriu vylúčili, pretože videokamera z tunela nič také nezaznamenala.

14:15 Šesť zo zranených detí sa už môže vrátiť domov. Tri z nich prevezú letecky, zvyšné tri autom.

13:42 Pápež Benedikt XVI. vyzval veriacich, aby sa pomodlili za obete autobusovej nehody. Bruselskému arcibiskupovi Andrému Josephovi Léonardovi zároveň zaslal kondolenciu.

13:04 Polícia v meste Heverlee zaznamenala početné sťažnosti zo strany miestnych obyvateľov, ktorých obťažuje správanie zahraničnej tlače.

12:28 Na internete sa objavilo video s animáciou, ktoré ukazuje priebeh tragickej nehody. Vytvorila ho americká spoločnosť, ktorá sa špecializuje na animované filmy.

11:16 Švajčiarske úrady už určili totožnosť všetkých 24 zranených detí, ktoré prežili haváriu. Tri z nich podľa dostupných informácií stále bojujú o život.

10:00 Rodičia dnes začali identifikovať pozostatky zomrelých detí, ktoré chcú úrady potom pripraviť na prevoz do Belgicka. Vyšetrovatelia chcú vykonať podrobnú rekonštrukciu, aby zistili príčinu nehody.

Len so šťastím vyviazli niektorí školáci belgického autobusu z nehody vo švajčiarskom tuneli. Podľa záchranárov sa časť z nich dostala z vraku sama, iní utrpeli vážne zranenia a záchranári ich museli zo zajatia trosiek vystrihávať. Moment nárazu opísala po telefóne v rozhovore s otcom jedna školáčka.

"Bola tma a potom som počula veľkú ranu. Všetky sedadlá lietali a ja som sa medzi dvomi zasekla," povedala školáčka, ktorá pri nešťastí utrpela zlomeninu oboch nôh a ruky.

Podľa záchranára Clauda Petera sa časť školákov dostala z autobusu sama ešte pred príchodom zásahovej jednotky. Iných museli zložito vyslobodzovať. Záchranári sa s nimi najprv dohovárali posunkami cez sklo. Deti boli v šoku. Niektoré z nich mali vážne poranenia na nohách.

"Ich nohy boli v hroznom stave. Je to stresujúce vidieť všetky tie polámané údy detí, ktoré sú rovnako staré ako tie vaše," doplnil Peter s tým, že on sám je otcom dvanásťročného syna.

Podľa vyšetrovateľov neboli ešte všetky obete identifikované a záchranári sa prednostne zameriavajú na túto úlohu. Zároveň sa rozbehlo vyšetrovanie príčin nehody. Vylúčené boli úvahy o prekročení rýchlostného limitu 100 kilometrov za hodinu. Príčinou mohla byť technická porucha vozidla či vodičova indispozícia.

Autobus prevážajúci deti z lyžiarskeho výcviku havaroval v utorok vo večerných hodinách v švajčiarskom kantóne Wallis. Z doposiaľ neznámych príčin čelne narazil do steny tunela v časti núdzovej odstavnej plochy. Nehodu neprežilo 28 ľudí, z toho 22 detí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu