Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Jadrový útok Izraela na Irán: Možno už v najbližších 90 dňoch!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: time.com)

WASHINGTON - Hrozba, že Izrael zaútočí jadrovými zbraňami na Irán, je podľa bývalého amerického generála Barryho McCaffreyho reálna. Vyhlásil, že by k tomu mohlo dojsť už v najbližších 90 dňoch.

Americký prezident Barack Obama uistil, že v otázke krokov proti iránskemu jadrovému programu "neblafuje" a Irán musí vedieť, že by vyvinutie jadrovej zbrane nebolo pre USA akceptovateľné. V dnes uverejnenom rozhovore pre americký časopis The Atlantic šéf Bieleho domu použil ten najostrejší jazyk, aby varoval Irán, že v prípade nevyhnutnosti - zabrániť Teheránu získať jadrovú zbraň - by sa uchýlil k vojenským možnostiam. Hovoril o tom bezprostredne pred pondelkovou návštevou izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v Bielom dome.

Spojené štáty sa obávajú, že Izrael by mohol zaútočiť na iránske jadrové zariadenia v nasledujúcich mesiacoch - ak židovský štát nezíska silnejšie uistenia z Washingtonu o ochote tvrdého prístupu.

"Neblafujem. Myslím si, že iránska aj izraelská vláda chápu, že keď Spojené štáty hovoria o neprijateľnosti toho, aby mal Irán jadrovú zbraň, myslia tým to, čo hovoria," vysvetlil americký prezident. Obama tiež vyjadril názor, že medzinárodné sankcie voči Iránu sú "oveľa efektívnejšie než ktokoľvek očakával". Podľa neho ponúkajú šancu na vyriešenie problému.

Ak však sankcie zlyhajú, Spojené štáty nezavrhujú žiadnu možnosť, varoval americký prezident. Podľa neho je záujmom nielen Izraela, ale aj Spojených štátov, aby sa Iránu nedovolilo získať jadrovú zbraň. Vzťah s Netanjahuom označil za fungujúci.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu