Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Tajný dokument odhaľuje šokujúci fakt: Irán žiadnu atómovú bombu nevyrába!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: euro-med.dk)

BRATISLAVA/WASHINGTON - Americké spravodajské služby si nemyslia, že by Irán v súčasnosti vyvíjal jadrovú zbraň. V piatok o tom napísal denník Los Angeles Times, ktorý sa pritom odvoláva na nemenované zdroje. Píše sa to údajne aj v tajnom materiáli pochádzajúcom z roku 2007, ktorý vlani koloval medzi americkými zákonodarcami.

Teherán údajne zastavil práce na vývoji jadrovej hlavice ešte v roku 2003. Najnovšia správa všetkých 16 amerických spravodajských služieb tvrdí niečo podobné. Irán údajne pracuje aj na výskume, ktorý by mohol viesť k vývoju jadrovej zbrane, zatiaľ sa však o konštrukciu nukleárneho zariadenia nepokúša, píše LA Times.

V médiách sa v uplynulých týždňoch začali opäť objavovať dohady o tom, že izraelská armáda by mohla čoskoro zaútočiť na iránske jadrové zariadenia, aby spomalila alebo zastavila napredovanie islamskej republiky v sporných aktivitách. Irán je úhlavným nepriateľom Izraela, ktorý rovnako ako jeho západní spojenci tamojší režim obviňuje zo snahy získať jadrový arzenál.

Teherán však sústavne ubezpečuje, že jeho jadrový program slúži výhradne na mierové účely. Izrael je pritom označovaný za jedinú jadrovú veľmoc na Blízkom východe, čo však tamojší predstavitelia odmietajú oficiálne priznať. Izraelský minister obrany Ehud Barak v januári vyhlásil, že rozhodnutie o prípadnom útoku na Irán je zatiaľ "veľmi vzdialené."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu