Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Putin: Západu nejde o jadrové zbrane, chce zosadiť iránsky režim

Vladimir Putin
Vladimir Putin

MOSKVA - Ruský premiér Vladimir Putin v piatok obvinil západné veľmoci zo snahy docieliť "zmenu režimu" v Iráne, ktorý obviňujú zo snahy získať jadrový arzenál, pričom v tejto veci nevylučujú vojenský útok.

Podľa Putina, ktorého citovali ruské tlačové agentúry, Západ nie je úprimný a "pod zásterkou snahy zabrániť šíreniu zbraní hromadného ničenia sa pokúša o niečo úplne iné a stanovuje si odlišne ciele - zmenu režimu".

"Máme také podozrenia. A snažíme sa postoj, ktorý sa líši od toho, čo sa nám snažia nanútiť...vo veci možného vývoja iránskeho jadrového problému," povedal ruský premiér, ktorý sa v nadchádzajúcich voľbách bude uchádzať už po tretí raz o kreslo prezidenta. Rusko je dlhoročným obchodným a vojenským partnerom Iránu a stavia sa proti ďalšiemu sprísňovaniu sankcií voči islamskej republike, ku ktorému v uplynulých mesiacoch pristúpili Spojené štáty a Európska únia. Američania podobne ako spojenecký Izrael nikdy nevylúčili vojenský útok na Irán, Moskva však trvá na tom, že jadrový spor je možné riešiť iba diplomatickou cestou.

Putinove slová odzneli počas jeho predvolebnej návštevy mesta Sarov, ktoré je známe ako centrum ruského jadrového výskumu. Po prehliadke výskumných pracovísk vystúpil na stretnutí s bezpečnostnou tematikou, kde opäť skritizoval americký projekt protiraketového štítu v Európe.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu