Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Obama: Nechcem vojnu, ale ak bude treba, zastavím iránsky jadrový program

Barack Obama
Barack Obama

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama v nedeľu vyhlásil, že nechce ďalšiu vojnu, ale zároveň otvorene hovoril o útoku na Irán - ak nebude iná možnosť zastaviť jadrový program Teheránu.

Očakáva sa však, že na dnešnom stretnutí s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom sa Obama pokúsi presvedčiť ho, aby Izrael nezaútočil na sporné iránske jadrové zariadenia. USA považujú taký útok za "nebezpečne unáhlený," pripomína tlačová agentúra AP.

Obama povedal, že sa priveľa hovorilo o vojne, čo len hrá do karát Iránu. Šéf Bieleho domu sa medzi štyrmi očami stretne s Netanjahuom. Podľa očakávania bude hovoriť o tom, že USA síce majú záväzok ohľadom izraelskej bezpečnosti, ale nechcú byť tlačené do vojny.

Na výročnom stretnutí vplyvného Americko-izraelského výboru pre verejné záležitosti (AIPAC) vo Washingtone americký prezident, povedal "že keď bude treba zabrániť Iránu získať jadrovú zbraň, nevylúčim žiadnu možnosť.... Nebudem váhať použiť silu, keď bude treba brániť USA a jeho záujmy," zdôraznil Obama.

Izraelskí lídri označili Obamov prejav za bezprecedentnú ukážku podpory židovskému štátu. Izraelčania boli skeptickí ohľadom záväzku Bieleho domu zastaviť sporný iránsky jadrový program všetkými prostriedkami, vrátane vojenskej akcie v prípade nevyhnutnosti.

Izraelský vicepremiér Silvan Šalom však dnes pre izraelský rozhlas povedal, že teraz je americko-izraelská spolupráca "takmer perfektná". Aj podľa izraelského prezidenta Šimona Peresa je Obama rozhodnutý zabrániť Iránu získať jadrovú zbraň.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu