Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Penta doma trpí: V Iraku sa jej črtá kšeft za 24 miliónov eur!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Topky.sk)

PRAHA/BRATISLAVA - Zatiaľ čo na Slovensku čelí investičná skupina Penta škandálu v súvislosti s vyšetrovacím spisom Gorila, za hranicami sa jej darí. Už čoskoro pravdepodobne uzavrie obchod, vďaka ktorému získa ďalšie milióny.

Presnejšie ide o spoločnosť Aero Vodochody, ktorú vlastní. Tá sa zaoberá výrobou výcvikových a prúdových lietadiel. O niektoré z nich prejavil záujem Irak, ktorý sa 23. a 24. januára zúčastnil rokovaní so zástupcami českého Ministerstva obrany.

"Máme veľký záujem o lietadlá typu L-159. Ich výroba však trvá dlhšie, než by sme si priali," povedal iracký minister obrany al-Dulajmí. Zároveň ale potvrdil, že rokovania o predaji strojov stále prebiehajú. Česká spoločnosť by za každé lietadlo mohla dostať okolo 30 miliónov korún (v prepočte približne 1,2 milióna eur), do úvahy pripadá aj výmena za irackú ropu.

Podľa predsedu Aero Vodochody Ladislava Šimeka Iračania spočiatku uvažovali o kúpe zakonzervovaných strojov (lietadlá vyradené z prevádzky, ktoré sú stále v dobrom stave, pozn. red.), momentálne sa však prikláňajú k možnosti zaobstarania úplne nových.

Podľa portálu iraqdirectory.com vraj česká spoločnosť nikdy nemala v úmysle predať uskladnené lietadlá, pretože na ich údržbu dostávala od štátu značné finančné prostriedky. Len v roku 2011 dohromady činili 25,2 milióna korún (cca jeden milión eur). Aero Vodochody toto tvrdenie odmieta. "Lietadlá skladujeme z jediného dôvodu, aby sme ich mohli neskôr predať. Pre Aero Vodochody by určite bolo lepšie, keby stroje našu firmu dobre reprezentovali v zahraničí," uviedla hovorkyňa Tereza Kryšpínová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu