Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Vytrvalí utečenci: Na slobodu sa prekopali lyžicami a klincami

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: wikimedia)

SURABAYA - Tridsať pakistanských a afganských imigrantov si prekopalo cestu na slobodu z indonézskeho zadržiavacieho strediska s pomocou lyžíc, klincov a drevených paličiek.

Informovali o tom v stredu miestni predstavitelia. Imigranti utiekli podľa ich údajov cez dvojmetrový tunel v meste Surabaya v pondelok po tom, čo si ho vykopali z toalety popod hlavnú bránu. Kým niektorí kopali, ostatní hrali tradičnú juhoázijskú stolovú hru carrom, aby odviedli pozornosť strážcov. Polícii sa 11 z nich podarilo dolapiť, 19 sú však naďalej na úteku.

"Migranti si vykopali tunel z toalety v kostole, ktorý sa nachádza blízko hlavnej brány," uviedol zástupca provincie Východná Jáva. Migranti boli podľa jeho slov na ceste do Austrálie, kde chceli požiadať o azyl.

Indonézia nie je signatárska krajina konvencie OSN o utečencoch a žiadatelia o azyl sú často zatýkaní spolu s ilegálnymi imigrantmi. Na udelenie štatútu utečencov čakajú často celé roky. Žiadatelia o azyl často prechádzajú cez Indonéziu, aby sa tu spojili s pašerákmi ľudí a dostali na člnoch na austrálsky Vianočný ostrov, ktorý je bližšie k indonézskemu územiu ako k Austrálii.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu