Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Euro oslavuje 10 rokov: Krachujúcej mene predpovedajú neuveriteľný úspech!

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: nowpublic.com)

LONDÝN/PARÍŽ - Riziká rozpadu eurozóny sa zvýšili, pretože európski politickí vodcovia zatiaľ žiadne zmysluplnejšie riešenia dlhovej krízy neponúkli. Povedal to britskému nedeľníku Sunday Telegraph šéf banky Standard Chartered Peter Sands. Naopak guvernér francúzskej centrálnej banky v deň desiateho výročia zavedenia hotovostného eura vyjadril vieru v žiarivú budúcnosť spoločnej meny, ak sa podarí presadiť dohodu z decembrového summitu Európskej únie.

"Eurozóna vstupuje do roku 2012 s veľmi nepriaznivými vyhliadkami... a zvýšenou možnosťou, že ju niektoré krajiny opustia," povedal Sands. "Nikto by nemal podceňovať, aký veľký vplyv to bude mať, pretože by bolo veľmi ťažké zvládnuť riziko nákazy, aj keby šlo len o Grécko... Malo by to dopad na celý svet."

"Domnievam sa, že pravdepodobnosť odchodu niektorých krajín z eurozóny sa zvýšila, pretože sa vyhlásilo už niekoľko plánov na riešenie problémov za sebou, ale žiadny jednoducho trhy nepresvedčil. Súčasná štruktúra a veľkosť eurozóny bude nakoniec fungovať len v prípade, že na trhoch zavládne presvedčenie, že niečo také stojí za to podporovať," povedal Sands podľa agentúry Reuters.

Šéf francúzskej centrálnej banky Christian Noyer menovú úniu bránil a povedal, že euro by sa mohlo v prípade vyriešenia dlhovej krízy stať hlavnou svetovou menou. "Počas desiatich rokov možno bude euro jednotkou medzi svetovými menami," uviedol Noyer v článku denníka Journal du Dimanche.

"Ak zavedieme všetky rozhodnutia bruselského summitu, vyjdeme z krízy silnejší," povedal Noyer. Predstavitelia EÚ sa 9. decembra dohodli najmä na návrhoch sprísneného dohľadu nad rozpočtami členských krajín eurozóny.

S odkazom na hlavný princíp decembrovej dohody teraz hlavne nemeckí politici apelujú na vlády členských krajín, aby šetrili, čo má byť podľa nich hlavný nástroj riešenia krízy. Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble vyzval ohrozené krajiny, aby v tomto roku sledovali cestu tvrdých úspor a obetí, ktorá obnoví ich konkurencieschopnosť a pomôže im znovu získať dôveru trhov.

"Toto nie je kríza eura, je to dlhová kríza v niektorých krajinách eurozóny," povedal Schäuble pre pondelňajšie vydanie najpredávanejšieho nemeckého denníka Bild. Euro je podľa neho "jasný úspech".

Kríza začala zhruba pred dvoma rokmi v Grécku, ktorého deficit a dlh sa ukázal byť oveľa vyšší, než sa predtým tvrdilo, čo viedlo k rastu úverových nákladov krajiny na neudržateľnú úroveň. Prudké zvyšovanie výnosov z dlhopisov potom zasiahlo Írsko a Portugalsko a všetky tri krajiny dostali medzinárodnú finančnú pomoc. Teraz sa pozornosť sústredí na Taliansko, ktorého výnosy dlhopisov dosiahli kritickú hranicu siedmich percent a ktoré musí tento rok získať na splatenie dlhov 450 miliárd eur.

O tom, že sa euro stane hlavnou svetovou menou, politici a centrálni bankári v EÚ nahlas snívali v prvých rokoch po technicky úspešnom zavedení novej meny. Nikto z nich však vtedy neupozornil na štrukturálne chyby jednotnej meny, ktoré sa pritom prejavili už pri prvej kríze.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu