Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Neuveriteľné: Na zatracovanom eure zarába celá eurozóna!

ilustračné foto
ilustračné foto

PRAHA - Zdá sa, že s eurom to nebude v istom zmysle až také zlé. Nová štúdia ukázala, že je prínosom pre celú eurozónu a že v prepočte na HDP na ňom zarába najviac Rakúsko. Nemci už skôr upozorňovali, že vďaka jednotnej mene získajú ročne desiatky miliárd eur navyše.

Prínosy eura hodnotila pri príležitosti desiateho výročia jeho plného zavedenia poradenská firma McKinsey. Správa ukazuje, že zarobili najmä najvyspelejšie krajiny, popri Rakúsku ešte Fínsko a Nemecko. Netratil však nikto. Aj v ekonomicky slabom Grécku či Portugalsku by bol vlani hrubý domáci produkt nižší, keby tieto krajiny nemali jednotnú menu.

Celkový prínos eura, ktorý firma pre minulý rok odhadla na 332 miliárd eur, bol tak vyšší, než hrubý domáci produkt Grécka. Polovica z týchto ziskov, teda 165 miliárd eur, pripadla na Nemecko. Rakúsko a tiež Fínsko však skončili pred ním, keď sa prínosy prepočítali na hrubý domáci produkt každej krajiny.

"Naša štúdia dokazuje: z eura profitovalo nielen Nemecko - iné krajiny získali v porovnaní so svojou hospodárskou silou ešte viac. Je preto v záujme všetkých euroštátov brániť menovú úniu," povedal Frank Mattern, šéf nemeckej pobočky McKinsey.

Zdrojom prínosov bol intenzívnejší obchod, nižšie úrokové miery a odpadnutie radu technických nákladov, napríklad poistenie pred menovými rizikami. Slabšie štáty z eura profitovali menej, pretože vzrástol konkurenčný tlak, ktorému museli čeliť.

Kto získal a koľko
  V mld. eur v % HDP
Rakúsko 22 7,8
Fínsko 12 6,7
Nemecko 165 6,4
Taliansko 44 2,7
Francúzsko 14 0,7
Grécko 0,17 0,1

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu