Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Sulík: Slovensko by malo mať v prípade pádu eura "plán B"

Richard Sulík
Richard Sulík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predseda SaS dúfa, že Slovensko má aj "plán B" pre prípad, že snahy eurozóny o záchranu spoločnej meny zlyhajú. Sulík kritizuje kroky európskych lídrov, ktoré podľa neho záchrane eura nepomáhajú.

"Tak ako to mrvia už dva roky, môže sa stať, že jedného pekného dňa bude všetko inak. Plán B by mal existovať, ale nemal by sa príliš preberať na verejnosti, čiže chcem dúfať, že existuje," povedal.

Nové, prísnejšie fiškálne pravidlá pre eurozónu podľa lídra liberálov nie sú zlé, za kľúčové ale považuje, aby sa začali dodržiavať aspoň existujúce. Na mysli má predovšetkým trojpercentnú výšku rozpočtové deficitu, maximálnu výšku verejného dlhu, zákaz vykupovania štátnych dlhopisov Európskou centrálnou bankou (ECB) či klauzulu v Lisabonskej zmluve, podľa ktorej každý štát ručí za svoje záväzky sám. Aj dodržiavanie týchto nových pravidiel ale podľa Sulíka bude riešiť až budúce problémy, pričom riešiť treba predovšetkým neschopnosť mnohých štátov prefinancovať svoje záväzky. "Konečne po dvoch rokoch začali niečo robiť na zvýšenie zodpovednosti v hospodárení, len mám obavu, aby to nebola iba zámienka na to, aby ECB začala vo veľkom vykupovať dlhopisy," vyhlásil.

Vinu za krízu pripisuje Sulík európskym politikom, ktorí porušovali pravidlá. "Teraz nám predkladajú riešenia, robia to dva roky a bez nejakého rozumného výsledku," myslí si o efektivite doterajších snáh. Nazdáva sa, že napokon nezostane iná možnosť, ako pravidlá skutočne dodržiavať. "Život ich donúti," poznamenal.

Na Sulíka sa zniesla vlna kritiky za výrok o "pláne B" v decembri 2010. V komentári pre Hospodárske noviny vtedy napísal, že Slovensko by sa malo pripraviť na návrat ku korune pre prípad, že projekt eura stroskotá.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu