Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Záchrana eura na kolenách? Nová zmluva je vraj nanič!

Medzivládna zmluva, na ktorej sa predstavitelia krajín dohodli na summite, nemusí fungovať
Medzivládna zmluva, na ktorej sa predstavitelia krajín dohodli na summite, nemusí fungovať (Zdroj: SITA)

FRANKFURT NAD MOHANOM - Európska komisia spochybňuje novú medzivládnu zmluvu o záchrane eura, na ktorej sa koncom minulého týždňa dohodli krajiny eurozóny. Úradníci z komisie podľa dnešného vydania nemeckého denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung tvrdia, že súčasné právne predpisy pre fungovanie Európskej únie sú medzivládnym zmluvám nadradené.

Podľa plánovaných zmien má byť skoro automatické trestanie tých krajín, ktoré porušia pravidlá pre rozpočtovú disciplínu. Sankcie by novo na rozpočtových hriešnikov nedopadli len v prípade, že by im ich "odpustila" kvalifikovaná väčšina krajín.

Avšak Európska komisia tvrdí, že túto novinku sa uviesť do života nepodarí, pretože podľa súčasného únijného práva, ktoré má väčšiu váhu ako dohody medzi jednotlivými krajinami, trestanie funguje inak. Teraz o tom, či štát, ktorý nedrží svoje verejné financie "na uzde", má vôbec dostať trest, musia najskôr rozhodnúť ostatné členské krajiny.

Najmä Nemecko sa na summite minulý týždeň snažilo ostatné krajiny presvedčiť, aby súhlasili so zmenou únijného práva tak, aby bolo ľahšie krajiny nedodržujúce rozpočtovú disciplínu potrestať. Nemecká kancelárka Angela Merkelová súčasné pravidlá prirovnala k "hrdlu fľaše", kde snaha potrestať rozpočtových hriešnikov uviazne.

Avšak Británia zmeny v únijnej zmluve, s ktorými by muselo súhlasiť všetkých 27 členských krajín, zablokovala. Sedemnásť krajín eurozóny sa potom dohodlo na tom, že sa k zmenám zaviažu len v medzivládnej zmluve. Štáty, kde sa eurom neplatí, si vzali čas na rozmyslenie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu