Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Severokórejská armáda otestovala raketu krátkeho doletu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

SOUL - Severokórejská armáda uskutočnila v pondelok pri východnom pobreží krajiny test rakety krátkeho doletu. Informovala o tom juhokórejská tlačová agentúra Jon-hap s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa vlády Južnej Kórey, podľa ktorého test asi nesúvisí s úmrtím dlhoročného lídra krajiny Kim Čong-ila.

Juhokórejské ministerstvo obrany túto informáciu nepotvrdilo. "Severná Kórea dnes ráno odskúšala raketu krátkeho doletu," povedal zdroj, podľa ktorého sa KĽDR s najväčšou pravdepodobnosťou snaží strelu vylepšiť.

Južná Kórea zvolala v pondelok mimoriadne zasadnutie bezpečnostných zložiek a armádu uviedla do stavu pohotovosti. Urobila tak v reakcii na správy o smrti Kima Čong-ila. Komunistický vodca zomrel podľa všetkého na infarkt vo svojom vlaku neďaleko metropoly Pchjongjang.

Podľa diplomatických zdrojov však zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by si situácia v KĽDR vyžadovala mimoriadne vojenské opatrenia.

Novým vodcom Severnej Kórey by sa mal stať Kimov približne 27-ročný syn Kim Čong-un. Informácií o potenciálnom lídrovi ázijskej jadrovej veľmoci je relatívne málo, pravdepodobne však bude pokračovať v otcových šľapajach.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu