Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Juncker: Eurozóna je pripravená na to, že Grécko z nej vystúpi

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker (Zdroj: SITA)

BERLÍN/CANNES - Šéf Euroskupiny Jean-Claude Juncker tvrdo kritizoval postup gréckeho premiéra Jorgosa Papandrea pri jeho pláne vypísať referendum.

"Bez akýchkoľvek výčitiek sme ho upozornili na to, že jeho konanie je nelojálne," komentoval Juncker v rozhovore pre nemeckú televíziu ZDF stredajšie (2. 11.) stretnutie lídrov eurozóny s gréckym premiérom. Dodal, že Papandreu mal svojich partnerov informovať o zámere vypísať referendum už na minulotýždňovom summite Európskej únie (EÚ). Prekvapivý nápad gréckeho premiéra vyvolal turbulencie na trhoch a rozladil európskych politikov, ktorí prácne dohodli druhý záchranný balík pre Atény.
      
Európski lídri dali v stredu Papandreovi jasne najavo, že ak sa bude v Grécku konať referendum, musí byť o zotrvaní krajiny v eurozóne. "Akceptoval to," povedal Juncker. Nech bude referendová otázka akokoľvek formulovaná, Gréci budú podľa neho 4. decembra rozhodovať o tom, či si ponechajú euro, alebo sa ho vzdajú. "Boli by sme radi, aby Grécko zostalo členom eurozóny, ale nie za každú cenu," zdôraznil Juncker.
      
Otázka, či Atény zostanú v eurozóne, je kľúčová pre druhý záchranný balík. Podľa Junckera eurozóna musí vedieť, na čom je. Prípadné vystúpenie Grécka nie je preferovaným scenárom, ale eurozóna je na to pripravená, dodal Juncker.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu